субота, 27. септембар 2014.

Baklava


Tanjine kućne čarolije

Potrebno je:
  • 1 kg tankih kora, 
  • 1,5 kg šećera, 
  • 2 l voda,
  • 800 g mlevenih oraha, 
  • 200 g suvog grožđa,
  • 4 vanilin šećera,
  • 2 limuna.  
Priprema: Pomešati mlevene orahe, suvo grožđe i 2 kesice vanilin šećera u jednu činiju. Kore poređati jednu na drugu pa ih iseći na 4 jednake trake.
Ređati po dva kaiša kora, fil staviti na početak kore (trake), pažljivo preklapati trake praveći trougao, ponavljati savijanje do kraja kore. Trouglove ređati u nauljen pleh. Peći na 150 - 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne, više ih sušiti nego peći.... Kad se izvuku iz rerne ostaviti da se malo prohlade i lagano preliti prethodno ukuvanim sirupom. 
Sirup: 1,5 kg šećera, 2 l voda. Po želji dodati vanilu i limun...
Baklave okretati da dobro upiju sirup... Kažu baklavu je najbolje služiti sutradan, ali ko da čeka 


Tanjine kućne čarolije

                                       Kuvajmo srcem !