субота, 27. септембар 2014.

Baklava

Klasična baklava, kolač o kome se priča. Orijentalna poslastica vrlo popularna u našim krajevima kao i u okolnim zemljama. Baklava je vrlo sočan, slatki kolač koji mami da se uživa u svakom zalogaju. Ne retko zauzima počasno mesto na trpezi mnogih domaćica, na radost svih gostiju i same domaćice. Kod nas je redovno na trpezi i slobodno mogu reći da je baš baklava jedan od omiljenih poslastica koja se vrlo rado priprema i služi u našem domu. Baš ovaj recept sam dobila davno od jedne divne Alme, prijateljice moje kume. Recept je jednostavan, a baklava savršena, tako kažu oni koji su probali, a ja potvrđujem.


Potrebno je:
1 kg tankih kora, 
1,5 kg šećera, 
2 l voda,
800 g mlevenih oraha, 
200 g suvog grožđa,
4 vanilin šećera,
2 limuna.  

Priprema: 
Pomešati mlevene orahe, suvo grožđe i 2 kesice vanilin šećera u jednu činiju. Kore poređati jednu na drugu pa ih iseći na 4 jednake trake.
Ređati po dva kaiša kora, fil staviti na početak kore (trake), pažljivo preklapati trake praveći trougao, ponavljati savijanje do kraja kore. Trouglove ređati u nauljen pleh. Peći na 150 - 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne, više ih sušiti nego peći. 
Kad se izvuku iz rerne ostaviti da se malo prohlade i lagano ih preliti prethodno ukuvanim sirupom. 

Sirup:
1,5 kg šećera, 2 l voda.
Po želji dodati vanilu i limun. Baklave okretati da dobro upiju sirup... Kažu baklavu je najbolje služiti sutradan, ali ko da sačeka...