уторак, 16. децембар 2014.

Medenjaci 2



Potrebno je:
  • 170 g margarina,
  • 130 g šećera u prahu,
  • 150 g meda,
  • 500 g brašna,
  • 2 jaja,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 1/2 kašičica začina za medenjake.

Za glazuru - Royal masa:
  • 1 belanac,
  • 200 g šećera u prahu,
  • 1 kašika limunovog soka.
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja i med. Umućenoj masi dodati brašno gde je prethodno dodata soda bikarbona, cimet i začin za medenjake. Masu dobro umesiti rukama da se dobije glatko testo. Testo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj podlozi na 1 cm debljine i modlicama vaditi željene oblike. Kolačiće slagati u pleh obložen papirom za pečenje, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 c oko 10 - 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečene kolačiće ostaviti da se ohlade u plehu.

Ohlađene kolačiće po želji možete preliti glazurom...


Umutiti belance viljuškom, zatim dodati šećer u prahu (prethodno prosejan dva puta, da ne bi bilo grudvica), masu mešati da postane glatka i gusta. Sipati limunov sok i mutiti još malo... Pripremljenu glazuru naliti u dresir džak ili neki špric (zavisi šta je trenutno dostupno u kući) njime oivičiti medenjake (kolačiće) i premazati njihovu unutrašnjost koristeći razne nijanse i boje po svojoj želji!

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!