уторак, 02. децембар 2014.

Medenjaci


Potrebno je:
  • 250 g margarina,
  • 200 g šećera u prahu,
  • 225 g meda,
  • 750 g brašna,
  • 3 jaja,
  • 1,5 kašičica sode bikarbone,
  • 1,5 kašičica cimeta, (začin za medenjake)
  • Od ove količine ispadnu 2,5 pleha kolačića ako želite manje količine, umanjite mere za 1/2.

Za glazuru:
  • 250 g šećera u prahu,
  • vrela voda,
  • limunov sok.

Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja i med. Umućenoj masi dodati brašno gde je prethodno dodata soda bikarbona i cimet (začin). Masu dobro umesiti rukama da se dobije glatko testo. Testo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj podlozi na 1 cm debljine i modlicama vaditi željene oblike. Kolačiće slagati u pleh obložen papirom za pečenje,  peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160  - 180 c oko 8 - 10  minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečene kolačiće ostaviti da se ohlade u plehu.
Ohlađene kolačiće po želji možete preliti glazurom... Glazuru je najbolje praviti u manjim količinama, polako dodavajući vrelu vodu u šećer u prahu, mešajući sve dok se ne dobije gusta masa. 
Pripremljenu glazuru nalijte u dresir džak ili neki špric (zavisi šta Vam je trenutno dostupno u kući) i njime oivičite medenjake (kolačiće) i premažite njihovu unutrašnjost.
To je izbor svake domaćice, deca će se svakako radovati da učestvuju u tom veselom poduhvatu, pustite ih neka iskažu svoju kreativnost, biće im to dan za pamćenje i svakako će se više radovati predstojećim praznicima.

 Uživajte u svakom slatkom zalogaju 

Kuvajmo srcem