среда, 04. фебруар 2015.

Lepinje


Potrebno je:
1 kg belog brašna,
1 kocka kvasca,
250 ml vode,
250 ml mleka,
1mala kašičica soli,
1 mala kašičica šećera.

Priprema:
Pomešati kvasac sa vodom ili mlekom i ostaviti kvasac da naraste. Brašno i so pomešati zatim dodati kvasac i ostatak tečnosti (mleka i vode). Masu  umesiti da se dobije glatko i mekano testo. Ostaviti testo da naraste malo, a zatim premesiti još jednom i ostaviti još pola sata da nadolazi...
Na dobro pobrašnjenoj površiri izručiti testo i podeliti na 6 delova, lagano oblikovati u loptice, pritiskati krajeve prstima ne tanjiti središnji deo, već više lagano obraditi prstima krajeve pogačice. Sa tupom stranom noža koji je pokvašen vodom u testu utisnite šare. Ostavite lepinjice da miruju i narastu petnaestak minuta. Rernu zagrejte na 200 º c i pleh na kome će se lepinje peći. Pleh posuti brasnom i na njemu poređati po 4 lepinje,  pemazati ih kiselim mlekom. Lepinje peći dok ne dobiju lepu zlatnu boju oko 10 - 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečene lepinje poprskati malo vodom i zamotati u platno i ostaviti ih par minuta... Poslužite ih uz bilo koje jelo ili roštilj, svi će biti oduševljeni mekoćom i mirisom domaćih lepinja. 
                                   Uživajte u svakom slatkom zalogaju!
                                           Kuvajmo srcem!