четвртак, 26. март 2015.

Kiflice sa džemom


    Potrebno je:

  • 1 kg belog brašna,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml mlake vode,
  • 100 ml ulja,
  • 2 jaja i 1 žumanac,
  • 1 kašičica soli,
  • 3 kašičice šećera,
  • 1 parče kvasca,
  • 250 g margarina.
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac, kašiku šećera i brašna, pustiti da naraste. U posudi sa brašnom dodati pripremljen kvasac, jaja, mleko, ulje, ostatak šećera, so i zamesiti testo. Testo dobro umesiti da se ne lepi za ruke, da bude srednje meko. Tako pripremljeno testo ostaviti da naraste tridesetak minuta u toploj prostoriji. Nadošlo testo obraditi na pobrašnjenoj površini, podeliti na 4 jednaka dela, svaki deo testa podeliti na 7 loptica (28 loptica). Svaku lopticu istanjiti malo oklagijom i premazati margarinom, ređati jednu preko druge, sedmu lopticu razvući ne mazati je margarinom  i složiti na gomilu kao zadnju. Tako postupiti sa svih 28 loptica od kojih se dobiju 4 kupa... Oklagijom  razvuči prvi kup testa da ne bude previše tanak, iseći na 8 - 10 jednakih delova, staviti džem ili krem po želji, birati džem koji je gušći, urolati u kiflice savijajući malo krajeve ka unutra da džem ne iscuri prilikom pečenja, ređati u pleh obložen pek papirom, postupak ponoviti 4 puta. Kifle premazati žumancetom (po želji) i staviti parče margarina odozgo. Ostaviti kifle  da narastu   i peći u zagrejanoj rerni na 200 - 180 c oko 15 - 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). 


 Pečene kifle posuti prah šećerom, služiti uz čaj ili belu kafu, idealno su rešenje za doručak ili užinu. Prijatno, uživajte u svakom slatkom zalogaju!