среда, 25. март 2015.

Lenja pita sa jabukama


Još jedan recept koji želim da otrgnem od zaborava, lenja pita po receptu moje nane... Vrlo rado se sećam mirisa pite kada se izvuče iz rerne, a kuća zamiriše na jabuku, cimet i vanilu...

Potrebno je:
1 kg jabuka,
200 g mast,
80 g šećera,
1 jaje,
420 g brašna,
3 kašike sirće,
1 vanilin šećer,
1 kašičica cimeta (dodati po želji),
2 kašike prezle,
Šećer u prahu za posipanje.

Priprema:
Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer i malo cimeta.
Za koru umutiti 200 g mast sa 60 g kristal šećera, dodati 1 jaje, 3 kašike sirće i brašno. Umesiti sve sastojke da se dobije lepo glatko testo. Testo podeliti na dva dela, u pripremljen pleh ili tepsiju staviti 1/2 razvučenog testa, posuti malo prezlom i šećerom, staviti prethodno izrendane jabuke, odozgo dodati još malo šećera, jabuke pokriti drugom polovinom testa. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta (i zavisnosti od jačine rerne) da dobije lepu žutu boju. Pitu ostaviti da se ohladi, seći na kocke i posuti prah šećerom, poslužiti uz kafu ili čaj... (ova količina testa dovoljna je za manju tepsiju (28) ili pleh, ja uglavnom radim duplu masu i pečem u tepsiji br 34)

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju