субота, 25. јул 2015.

Džem od šljiva


Potrebno je:
4 kg šljiva,
1,5  kg šećera,
2 vanilin šećera ( po želji).

Šljive dobro operite u  cediljku (đevđer)  pod mlaz tekuće vode, zatim ih očistite od peteljki i koščica. U većoj posudi u kojoj ćete kuvati džem naizmenično slažite šljive i šećer dok sve ne utrošite. Posudu ostavite na hladnom mestu preko noći. Sutradan stavite posudu da se zagreva prvo na laganu a zatim na jaču vatru i kuvajte 1 - 1,5 sat računajući vreme kada je cela masa počela da vri. Pred kraj kuvanja po želji možete dodati vanilin šećer. Pripremljene tegle zagrejte i sterilišite na 100 c u rerni. Kuvani vrući džem pažljivo ulijte u čiste i zagrejane tegle do ivice ruba, vodeći računa da ivice ostanu čiste. Tegle ostavite u vrućoj rerni da se potpuno ohlade i uhvate zaštitnu koricu. Ako je potrebno čistom vlažnom salvetom obrišite rub teglica, zatvorite metalnim zatvaračima i složite u ostavu.

Džem je omiljena poslastica mnogih od nas. Savršen je ako se u njemu vide komadi voća, tada je džem uspeo, odličan kao nadev za palačinke, kao dodatak raznim kolačima ili namaz...

                                          Uživajmo u svakom slatkom zalogaju