петак, 30. октобар 2015.

Američka pita od jabuka

Potrebno je:

250 g margarina,
250 g kristal šećera,
4 jaja,
500 - 600 g brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.

Za nadev:
1 kg rendanih jabuka,
200 g šećera,
20 - 30 g mlevenog keksa,
1/2 kesice cimeta (po želji).
1 - 2 kesice vanilin šećera,
1  kašičica kakao praha,
1 - 2 kašike meda,
1 kašika šećera u prahu.


Ova masa je dovoljna za  tepsiju prečnika 34 ili 36

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati umućen margarin, brašno i prašak za pecivo, dobijenu masu dobro obraditi rukama da se dobije glatko testo. Od dobijene količine testa odvojiti 1/3 za trake.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje, veći deo testa ravnomerno rasporediti u tepsiji, izvući ivice testa uz rub tepsije i posuti mleveni keks po testu. Ocediti višak tečnosti iz jabuka i rasporediti nadev od rendanih jabuka i šećera. Ostalo testo podeliti na pola, u jedan deo dodati kašičicu kakao praha, drugo ostaviti belo. Ravnomerno istanjiti testo oklagijom i iseći trake širine oko 1 cm, poređati preko jabuka naizmenično slažući tamnu i svetlu traku od testa. 

Kolač peći u već zagrejanoj rerni na 200 - 180 stepeni oko 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) da kolač dobije lepu boju. Pečen kolač ostavite da se ohladi pre sečenja. Pri služenju kolač preliti zagrejanim medom i posuti blago prah šećerom. 


Uživajmo u svakom slatkom zalogaju