субота, 03. октобар 2015.

Cepkani ajvar blagi


Spremljena zimnica, to je velika blagodet za svaku porodičnu trpezu u dugim i hladnim zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani recepti su znamenje svake porodice, pa to pravilo važi i u našoj porodici.





Za pripremu ajvara na ovaj način koji se u našem domu tradicionalno priprema već dugi niz godina, potrebno je odabrati lepe, zdrave, mesnate i crvene ,,ajvarke" - popularna sorta paprike ,,kurtovska kapija,,

Potrebno je:  
5 kg svežih paprika, na ovu količinu svežih paprika dodavati dole navedene sastojke: 
180 ml ulja (u zavisnosti od kvaliteta paprike može se dodati 135 ml ulja),
1  supenu kašiku šećera,
2  supene kašike so (po ukusu može biti manje ili više), 
1 supenu kašiku esenciju.


Priprma:

Paprike dobro  oprati u hladnoj vodi, posušiti ih i ispeći.
Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati u trakice od 1 cm i ostaviti preko noći da se ocede u đevđir - posudu sa rupičastim dnom. U široj posudi - šerpi za kuvanje naliti 1/2 ulja od potrebne količine, šećer, so i esenciju. Masu  zagrejati da se šećer i so otope, a ulje ugreje, dodati pripremljene cepkane paprike i staviti na laganu vatru uz stalno mešanje da se cela masa zagreje, a paprika krene da se dinsta. Na upola ukrčkan ajvar dodati po potrebi još malo ulja, ostatak dodavati po potrebi (ulje ne sme da pliva po površini ajvara, dodavati ulje onoliko koliko paprika može da upije, što zavisi od kvaliteta same paprike) i još malo soli u koliko je potrebno, to odredite po svom ukusu.  Pustiti papriku da se krčka u svom soku. Ajvar pržiti 40 - 60 minuta od momenta kad cela masa počne da vri uz stalno mešanje. Vreme kuvanja zavisi od količine koja se priprema, od veličine posude i jačine vatre koju koristite.  Ajvar je gotov kad vidite da masa počinje da se sija i da se odvaja od rubova posude, a da se prilikom mešanja vidi dno. Gotov ajvar pri mešanju kao da ,,šušti,, 
Vruć ajvar naliti u čiste zagrejane i sterilisane u rerni na 100 stepeni staklene teglice, voditi računa da rubovi teglica ostanu čisti da na njima ne ostanu tragovi ajvara, u koliko je potrebno očistiti rubove teglica (namočiti papirni ubrus - salvetu u sirće 9 % i pažljivo obrisati svaki rub teglice, u suprotnom to može da izazove njegovo kvarenje) i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima sa navojem. Teglice umotati u platnene salvete ili papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan - dva teglice spremiti u ostavu do služenja, uz ovako pripremljen ajvar svakako sledi uživanje u zimskim danima i divnom ukusu. Prijatno!





                                           Uživajmo u čarima domaće kuhinje!