четвртак, 10. децембар 2015.

Kuglice sa kesten pireom

Ako ste ljubitelj kestena, ovakva poslastica će sigurno zadovoljiti sva Vaša očekivanja,  nešto malo drugačije, slatko i fino...


Potrebno je:

500 g kesten pirea,
250 g margarina,
200 g šećera u prahu,
korpice od papira.

za glazuru:
300 g čokolade za kuvanje,
3 kašičice ulja.

Priprema:

Kesten pire pomešati sa margarinom i šećerom u prahu. Malom kašičicom uzimati smesu i oblikovati kuglice. Dobije se oko 60 kuglica od ove količine sastojaka. Kuglice pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se rashlade u zamrzivaču, pošto je masa prilično mekana i penasta.  Otaviti kuglice da se dobro ohlade, kasnije  ako je potrebno doraditi kuglice još jednom do dva puta valjanjem između dlanova da se dobiju kuglice jednake veličine i glatke po površini, postupak hlađenja ponoviti svaki put, dovoljno je da odmore u hladnjak opet oko 30 minuta. Tako zaleđene je lakše "obući ih u čokoladni preliv".

Glazura:

Otopiti čokoladu na pari ili na jednostavan način u posudi  na laganoj vatri ako se čokoladi doda ulje. Uzimati jednu po jednu kuglicu i stavljati na vrh viljuške, ( mogu tu pomoći razni štapići tipa ,,štapić za ražnjiće, čačkalice,, npr) koju treba držati iznad posude, uz pomoć kašike toplom čokoladom prelivati kuglicu (ili pak kuglice dobro zaledjene umakati pomoću štapića direktno u čokoladu i na rešetkici ređati bombice dok se čokolada ne stegne). Kuglice se mogu  ređati i na tacni koja je  obložena celofanom,  pek papirom ili folijom, ostaviti ih na sobnoj temperaturi neko vreme, dok se čokolada dobro ne stegne, a potom kuglice nežnim dodirom poređati u dekorativne korpice i naravno poslužiti. Biće to pravo iznenađenje za sve ljubitelje kestena i čokolade.

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju
Kuvajmo srcem