недеља, 06. децембар 2015.

Projara sa jogurtom

Slobodno mogu reći da je proja tradicionalno jelo koje se priprema od davnina. Vrlo brza i jednostavna priprema je svakako veliki plus i razlog da je proja na veliko zadovoljstvo svih nas i dalje uvrštena u jelovnik naših domaćica. Mada moram priznati sve teže je doći do pravog belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici, na svu sreću u našem gradu još uvek postoje. Svaka domaćica ima neki svoj način pripreme i neki svoj recept, kod nas se oduvek koristi vrlo jednostavan osnovni recept za proju, koji je vremenom malo modifikovan samim tim da su nam danas dostupni razni dodaci i proizvodi koje možemo dadavati osnovnoj masi.  Pravo zadovoljstvo je imati jedan lep i ukusan doručak, užinu ili večeru...  


Potrebno je:
  • 3 jaja,
  • 200 ml jogurta,
  • 150 ml ulja,
  • 100 ml kisele vode,
  • 150 g belog kukuruznog brašna,
  • 100 g belog pšeničnog brašna,
  • 150 - 200 g sira,
  • 1/2 kašičice so, 
  • zrnevlje za posipanje (po želji)
  • 1 prašak za pecivo.




Priprema:

U brašno dodati prašak za pecivo.
Umutiti jaja, dodati so, jogurt, kiselu vodu i ulje, celu masu sjediniti, postepeno dodati brašno i promešati,  na kraju dodati sir, sipati u modle za projice ili pleh. Po želji testo se može posuti zrnevljem. Proju peći u zagrejanoj rerni  na 200 - 180 c oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Proju poslužiti uz jogurt ili pavlaku kao osnovni obrok ili dodatak. 



Uživajmo u svakom slatkom zalogaju
Kuvajmo srcem