четвртак, 25. фебруар 2016.

Pogača sa eurokremom

Hvala svima sa YouTube na divnoj ideji, nismo odoleli da ne probamo ovako divnu poslasticu i verujte mi, ukus je fantastičan. Za moju verziju testa... 


Potrebno je:
500 – 600 g belog brašna tip 400,
20 g svežeg kvasca,
100 g + 1 kašika šećera,
100 ml tople vode,
200 ml toplog mleka,
50 ml ulje,
1 jaje,
1 kašičica ekstrakta vanile,
prstohvat soli,
250 – 300 g eurokrema,
50 g margarina.

Priprema: 
Pripremiti kvasac sa toplim mlekom, kašičicom šećera i kašikom brašna, ostaviti da kvasac nadođe. U većoj posudi dodati  brašno, pripremljen kvasac, toplo mleko, toplu vodu, ulje, jaje, šećer, so, ekstrakt vanile, masu dobro umesiti da se dobije lepo glatko testo. Testo ostaviti oko 30 minuta da odmori i naraste. Pripremljeno testo podeliti na 5 jednakih delova. Svaku lopticu testa istanjiti u veličini velikog tanjira (oko 20 - 25 cm u prečniku). 










Da bi se slatka pogača lakše prebacila u pleh za pečenje, poželjno je odmah prvu koru staviti na papir za pečenje pa tek onda mazati koru eurokremom, dodati preko drugu koru namazati eurokremom, ponoviti postupak sa ostalim korama, zadnja peta kora se ne maže. U srednji deo pogače staviti manju tacnu (taj deo ostaje ne sečen) i nožićem podeliti pogaču, prvo na četiri dela, zatim na osam i na kraju na šesnaest delova. Krajeve testa po dva susedna okrenuti 2 - 3 puta, jedan na levu, drugi na desnu stranu i spojiti krajeve blagim pritiskom na testo, postupak ponoviti sve u krug uvek sa dva susedna kraka. Tako pripremljenu pogaču ostaviti oko 30 minuta na toplom mestu da naraste. Kad pogača naraste pre pečenja iseckati komadiće margarina i poređati na zadnjoj kori pogače, peći u zagrejanoj rerni na 180 – 200 c oko 25 – 30 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pogača je zaista izuzetnog ukusa, ideja za brzu poslasticu još bolja.
 Uživajte u svakom slatkom zalogaju 
Kuvajmo srcem