петак, 27. мај 2016.

Ravani - jednostavna poslastica

Ovo je osnovna verzija starog kolača, koji je izuzetno sladak, sočan i jako ukusan, a brzo se pravi.

                Ljubiteljima sočnih kolača toplo preporučujem!



Potrebno je:
3 jaja,
100 g šećera,
60 ml ulja,
50 ml jogurta,
80 g griza,
45 g belog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
rendana kora limuna,
pomorandža,
vanilin šećer.
Za preliv:
500 g šećera,
400 ml vode,
1 kašika limunovog soka,
sok 1/2 pomorandže.

Postupak pripreme:
Odvojiti belanca od žumanaca, umutiti belanca u čvrst sneg dodajući šećer, a zatim dodati žumanca i mutiti da se sve dobro sjedini, umućenoj masi dodati ulje, jogurt i promešati,  a zatim dodati i suve sastojke: brašno, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Rernu zagrejati na 200 - 180 stepeni. Masu peći u podmazanom plehu ili tepsiji 10 - 15 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Ova masa je dovoljna za tepsiju ø 26 cm.
Hladan kolač iseći u željeni oblik i preliti mlakim šećernim sirupom, ostaviti da se  kolač dobro ohladi i upije sirup. Poslužiti uz voćnu dekoraciju po želji.
Ako volite sočne i slatke kolače sa prelivom, sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.
                                   Uživajmo u svakom slatkom zalogaju
                                                Kuvajmo srcem