среда, 30. новембар 2016.

Kuma Ljubinkine vanilice


Čarobni miris vanile.... toliko je recepata za vanilice, male kolačiće  kakve su pripremale naše mame, nane, bake, strine, tete, kume.... 


Nije retkost da svaka domaćica u svojim starim notesima, rokovnicima, sveskama ima recepte koji prosto zauzimaju počasno mesto kada je priprema ovih mirisnih kolačića u pitanju. Recepti su vrlo slični, sa vrlo malo izmena, a kolačići tako posebno ukusni, oko kojih se širi neodoljivo privlačni miris vanile, a oni prhki, tope se u ustima... 


Nađoh i ja jedan sasvim stari zapis gore pomenutog recepta kraj koga stoji kuma Ljubinkine  - vanilice. Da, moja draga kuma Bika, nažalost nje više nema među nama, ali znam da je obožavala da priprema divne poslastice, u kojima smo svi skupa uživali...Potrebno je:
180 ml ulja (1 čaša od jogurta),
1 čaša šećera,
2 čaše brašna,  
2 kašike vinskog sirćeta,
1 mala kašičica praška za pecivo,
džem od jagoda ili kajsija.

Za posipanje:
50 g šećera u prahu,
2 vanilin šećera.
Priprema:
Izmešati ulje, šećer i sirće, dodati brašno sa praškom za pecivo i lagano testo obraditi rukama. Testo istanjiti na površini koja je posuta brašnom u koru debljine 4 - 5 mm i malom okruglom modlom ili manjom čašicom za rakiju vaditi kolačiće. Kolačiće slagati na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Peći na 170 stepeni oko 7 - 10 minuta u zavisnosti od jačine rerne, vodeći računa da kolačići ostanu svetle boje, tj da ne pregore. Malo ohlađene kolačiće sastavljati  džemom i bogato posuti šećerom u prahu i vanilom. 
Vanilice su kažu najbolje ako ,,odleže,, u limenoj kutiji dan, dva. Ko to može sačekati neka proba tako, kod nas je degustacija istog momenta, uz kaficu i prijatno društvo, pravo slatko zadovoljstvo. Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!