недеља, 06. новембар 2016.

Posne vanilice

Vanilica, taj mali mirisni kolačić koji vraća u detinjstvo -  takav su pravile i naše bake, tradicionalno najbolji kolač koji se priprema u raznim kombinacijama. Toliko je recepata koji godinama stoje ispisani na stranicama starih rokovnika naših mama i baka, čekaju da opet budu isprobani, da kućom osetimo onu slatkoću vanile. Ovo je ona posna kombinacija i zaista mogu dugo da stoje, ako to ukućani dozvole naravno... 



Potrebno je:
250 g margarina, 
200 g šećera,
200 g mlevenih oraha,
600 g brašna,
1 dl belog vina.

Za posipanje:
50 g šećera u prahu.
2 kesice vanilin šećera.

Priprema:
Umutiti penasto margarin sa šećerom, dodati mlevene orahe i veći deo brašna, dodajući vino zamesiti testo, po potrebi dodati brašno da se testo ne lepi za prste, a da opet ne bude previše tvrdo. Na pobrašnjenoj površini razvući koru debljine od 1/2 cm i malom okruglom modlom ili manjom čašicom vaditi kolutiće. Kolutiće slagati u pripremljen pleh koji može biti obložen papirom za pečenje, ali nije obavezan niti presudan za fantastičan ukus mirisnih vanilica. U već zagrejanoj rerni na 180 stepeni, peći vanilice 10 - 15 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) vodeći računa da vanilice ostanu bele. Pečene kolačiće ostaviti da se malo ohlade, a zatim ih bogato posuti prah šećerom i vanilom. 



Poželjno je da gotove vanilice odstoje dan - dva pre služenja, naravno ukoliko možete da odolite tom čarobnom mirisu vanile i sveže pečenih kolačića...


Uživajte u svakom slatkom zalogaju