понедељак, 14. новембар 2016.

Slavski kolač

Svaka porodica ima svoju krsnu slavu i to je jedinstvena tradicija koja krasi naš narod, koja se prenosila i nastavljala sa kolena na koleno, sa oca na sina od davnina.



Za slavu je najvažnije pripremiti ikonu sveca koji se slavi, slavski kolač, žito, crno vino i sveću. Kolač se obično ukrašava simbolima sreće i blagostanja... Svetitelj koga slavimo je naš zaštitnik i molitvenik pred Bogom, On nas ,,nevidljivo,, čuva i pomaže da lakše podnesemo životne teškoće koje nas prate kroz život. Kada osvane dan slave u crkvu se nosi slavski kolač, žito i crno vino. Tradicija u našem domu je da slavska trpeza i sve na njoj bude pripremljeno u kući i na tradicionalni način onako kako su to naši roditelji pripremali.  Slava okuplja celu porodicu za trpezom, kao i rođake, prijatelje, kumove.  
Potrebno je:

600 g mekog belog brašna za kolač tip 400,
Oko 300 g brašna za ukrase,
350  - 400 ml mlake vode,
malo osvećene vodice,
30 g svežeg kvasca,
2 - 3 kašičice šećera,
100 ml ulja,
so.


Priprema:
Kvasac rastvoriti u malo mlake vode, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti desetak minuta. U posudu za mešenje staviti veći deo brašna za kolač, dodati so i ostatak šećera, promešati suve sastojke, dodati nadošli kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode kao i osveštene vodice u koliko je ima,  zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste u toploj prostoriji, toliko da se testo udvostruči.
Za to vreme dok testo stoji, pripremiti testo za ukrase (mada se ukrasi mogu pripremiti i dan ranije) od oko 300 g brašna, so  (1 kašičica soli na 100 g brašna da bi ukrasi u toku pečenja ostali svetliji) i mlake vode zamesiti tvrdo ali elastično testo, ostaviti u foliji desetak minuta da malo odstoji. Testo za ukrase razviti oklagijom što tanje i od njega praviti ukrase za slavski kolač. Jedan od osnovnih ukrasa slavskog kolača je svakako pečat  tj ,,slovo,, ili ,,poskurnik,, to je četvrtasti znak, na kome je krst u sredini, a između natpis ис хс ни ка - ovaj natpis na grčkom znači: Isus Hristos pobeđuje. Od ostalog testa se prave sledeći ukrasi koji predstavljaju želje domaćina: ptice za zdravlje i veselje, knjiga, klas pšenice i grozd za rodnu i berićetnu godinu, burence da u kući uvek ima dovoljno svega, cvetići i ružice predstavljaju lepotu i čistotu duše, da deca rastu čista i rumena kao ružice. 

Kolač se peče u okrugloj posudi, koju je pre pečenja potrebno obložiti papirom za pečenje ili staviti ulje i posuti brašnom. Testo podeliti u više delova obično u 5 jufke, jedna koja ide u sredinu posude i ostale sa strane ili oblikovati kolač po želji, važno je da kolač bude ,,prekršten,, da ima neku pletenicu ili venčić u obliku krsta u sredini. Ostaviti kolač da naraste oko 1 sat, nakon toga ravnomerno poređati pripremljene ukrase od testa, testo odozgo blago premazati vodom gde se stavljaju ukrasi od testa.  Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nakon 20 minuta smanjiti rernu na 180 stepeni i peći dok kolač ne porumeni (u zavisnosti od jačine rerne), pečen kolač izvaditi iz posude i ostaviti da se ohladi. 


Sam način izrade slavskog kolača i ukrasa je umeće svake domaćice ponaosob. Izgled kolača zavisi od želje, mašte  i veštine same domaćice,  najbitnije je umesiti kolač svojim rukama, ma kako nam to izgledalo kao neka ,,nemoguća misija,, verujte mi uvek postoji neko u okruženju ko može pomoći pri samoj izradi, nekim konkretnim savetom ili svojim iskustvom, nije komplikovano kako to zaista izgleda...  Ali osetiti zadovoljstvo kad se na slavskoj trpezi nađe kolač koji je naših ruku delo je poseban trenutak za svaku domaćicu. Tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno, sa bake na unuke i tako redom. Sam čin pripreme kolača je obeležen nekom posebnom atmosferom koja se širi porodičnim domom, svečanom, a opet u duši i kući unosi spokoj i mir, vlada svečana tišina koja prija, trenutak koji ostaje urezan negde duboko u duši i srcu sve do iduće godine i do pripreme novog slavskog kolača.
Kuvajmo srcem