субота, 24. децембар 2016.

Keks sa đumbirom

Pravo vreme za pripremu keksića, koji sa sobom nose miris zime i unose praznično raspoloženje u svaki dom...


Potrebno je:
500 g brašna,
250 g butera,
200 g šećera u prahu,
2 vanilin šećera,
2 žumanca,
1 jaje,
2 kašičice kakao praha,
1 kašičica đumbira - (suvi začin).
Od ove mase dobiju se tri pleha kolačića.

Glazura:
150 g čokolada,
1,5 kašičica ulja.

Priprema:
Umutiti buter sa šećerom u prahu, zatim dodati žumanca, jaje i rendanu koru limuna, pomešati brašno sa đumbirom i kakao prahom, dodati umućenoj masi i umesiti glatko testo. Pripremljeno testo pokriti samolepljivom folijom i ostaviti na hladno mesto oko 30 minuta.


Na brašnom posutoj površini testo istanjiti na debljinu oko 5 mm, iseći kolačiće u željenom obliku koristeći razne modlice. Kolačiće poređati u pleh koji je obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 160 - 180 stepeni oko 8 - 10 minuta, vodeći računa da kolačići ostanu svetli, (vreme pečenja korigovati u zavisnosti od jačine rerne).


Pečene kolačiće ostaviti u pleh da se ohlade i tek ohlađene kolačiće dekorisati. Čokoladu sa uljem otopiti na pari, ostaviti par minuta i naliti  u dresir džak ili plastičnoj kesici kojoj treba odstraniti vrh u jednom uglu tako je najlakše išarati keksiće, ako je u blizini neki mališan to zadovoljstvo prepustite njemu, neće biti  kraja toj radosti, a osmeh na licu će trajati danima kao i priče kako je ,,misija u šaranju keksića,, uspela....

 Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!
Keks sa đumbirom