четвртак, 19. јануар 2017.

Posne orasnice

Hvala  baka Mileni na divnom receptu, orasnice su savršeno ukusne, tako hrskave i  prhke, uvek mame za još koji zalogaj više, teško je odoleti ovim malim slatkim zalogajima... 


Potrebno je:
500 g šećera u prahu,
250 g Dijamant posni margarin,
250 g mlevenih oraha,
200 g brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.
Glazura:
100 g čokolada za kuvanje,
50 g sitno seckanih oraha. 


Priprema:

Umutitu penasto margarin sa šećerom u prahu, dodati postepeno mlevene orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Od dobijenog testa, praviti polu mesece i ređati u metalne modle, modle sa testom ređati u pleh i sušiti na 100 stepeni 10 - 15 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).  Od ove mase mogu se dobiti 40 - 45 orasnica, što takođe zavisi od veličine metalnih modli. Pri pečenju voditi računa da orasnice ostanu svetle i ne dobiju tamnu boju, onda će biti previše osušene i tvrde. 


Pečene orasnice ostaviti da se hlade, pažljivo ih izvaditi iz modlica, (naravno ja ne bih bila ja, da nešto ne promenim i ne dodam)... krajeve orasnica utapati u otopljenu čokoladu i posuti preko seckanim orasima. Na mrežici za kolače ili papiru za pečenje ostaviti da se čokolada dobro stegne pre služenja. 


Kolač se priprema lako i brzo,  a izuzetnog je ukusa,  prava poslastica za sve ljubitelje oraha i slatkih  kolačića.