уторак, 14. фебруар 2017.

Krem štangle


Hvala teta Mici na divnom receptu  koji je podelila sa nama za krem štangle, godinama unazad priprema se i u našoj kući kolač izuzetnog ukusa i naravno uživamo u svakom zalogaju...

Potrebno je za koru:
150 gr butera (može margarin ili mast),
150 g kristal šećera,
150 g mlevenih oraha,
4 belanaca,
70 g brašna.

Žuti deo:
4 žumanca,
150 g šećera,
1 kašika brašna.
Fil:
50 ml mleka,
100 g šećera u prahu,
150 g mlevenih oraha,
1 vanilin šećer,
70 g margarina.
Priprema:

Umutiti margarin sa šećerom, dodati mlevene orahe, brašno i prethodno umućeno belance, zatim sve sjediniti. Masu izručiti u pripremljen pleh (20 x 30) obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni 20 - 25 minuta u zavisnosti od jačine rerne.


Preko prve kore dodati umućena žumanca sa šećerom u prahu i kašikom brašna, masu lagano preliti preko polu pečenog prvog dela... pleh vratiti u rernu još oko 20 minuta, zatim isključiti rernu i ostaviti kolač na toplom da se još malo suši,  u koliko vam se čini da žuta korica nije dovoljno suva ostaviti rernu na 100 stepeni i sušiti kolač još malo, vodite računa da korica ostane žuta.

Fil sa orasima:
Mleko zagrejati sa vanilom i preliti mlevene orahe (popariti ih), zasebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohlađenoj masi sa mlevenim orasima. Dobijenu masu naneti preko ohlađenog kolača i posuti mlevenim orasima. Kolač ostaviti da se dobro ohladi pre sečenja.

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!