петак, 07. април 2017.

Sarma od kiselog kupusa


Sarma je tradicionalno jelo koje nosi titulu omiljenog jela mnogih od nas, gotovo se redovno nađe na trpezi u svakom domaćinstvu. Ne retko taj miris zagospodati kuhinjom i mami ukućane da se što pre okupe za ručkom. Ovo je klasična priprema, prava autentična srpska sarma, kako su je pripremale još i naše nane. Neizbežno jelo koje se služilo kao glavno u vreme slava, preslava i velikih porodičnih slavlja. Neke od tih tradicija važe i danas u našem kraju. Teško je pripremiti ručak pri većem okupljanju gostiju, a da trpezu ne obogati baš neodoljivi miris sarme, na veliko zadovoljstvo ukućana i svih gostiju.


Nažalost za pripremu je potrebno malo više vremena, tako da neke domaćice taj deo menija uglavnom zamene jelom  koje zahteva manje vremena oko pripreme.


Kod nas se sarma rado priprema i to onako kao u stara dobra vremena, sa futoškim kupusom, kažu on je najbolji da sarma bude baš, baš dobra...

Potrebno je:
Listovi kiselog kupusa,
700 g junećeg mlevenog mesa,
300 g svinjskog mlevenog mesa,
2 kašičice mlevene aleve paprike,
2 glavice crnog luka,
2 - 3 čena belog luka,
300 g suve slanine ili
suvog vrata,
2 - 3 lista lovora,
1 šoljica pirinča,
biber u zrnu,
1 šargarepa,
1 kašika brašna,
so, biber,
peršun,
ulje.
Masa dovoljna za oko 30 sarmica.


Priprema:
Najpre treba izdvojiti listove sa glavice kiselog kupusa, iseći deblje delove lista, dobro ih oprati i ostaviti da se ocede od višak tečnosti.

Na malo ulja i laganoj vatri propržiti setno iseckan crni luk dok postane prozirno staklast, dodati sitno rendanu šargarepu, par čenova belog luka, meso i nastaviti dinstanje, dok meso promeni boju. Na kraju dinstanja dodati pirinač, so, biber, suve začine, mlevenu alevu papriku. Masu dobro promešati i puniti filom jedan po jedan list kupusa. Listove kupusa staviti na dlan, dodati kašiku pripremljene mase i savijajući desnu i levu stranu lista umotati u rolnicu. Na dno posude za kuvanje poređati par listova kupusa, naliti malo ulja, naređati sarme u jednom redu, jednu do druge. Slaninu ili suvo meso iseći na sitnije komade i poređati između sarmi kao i lovorov list i zrna bibera. Sarme naliti vodom, blago preliti uljem i staviti da se krčkaju oko 2 sata na laganoj vatri, potrebno je povremeno dolivati vruću vodu u koliko je potrebno, što zavisi od jačine vatre i tvrdoće kupusa. Kada je kupus mekan, napravi se zaprška od ulja i brašna, brašno treba dobiti blago žućkastu boju, dodati alevu papriku i preliti sarmu, staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče da ispari višak tečnosti i sarma blago porumeni. Uživajte u divnom, sočnom ukusu i posebnom mirisu... 


Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!