понедељак, 25. септембар 2017.

Pita sa kruškama


Sasvim jednostavna poslastica od testa i voća koja se priprema od dostupnih sastojaka, one koje svako od nas ima u kući. Malo brašna, putera ili margarina, šećera, jaja, mleka i neko voće.  Šta više poželeti, već ušetati u kuhinju sa osmehom na licu i željom da se obraduju ukućani potpuno jednostavnom voćnom poslasticom. Volim pripremiti desert sa uživanjem, onako opušteno bez frke u žurbe kad nije potrebna specijalna kupovina i traženje nekih posebnih namirnica i sastojaka. A priprema jednostavna, prosto lagana, toliko da je može pripremiti i svaki početnik u kuhinji. Jednostavan kolač, koji za osnovu ima mekanu koricu, gde dominira ukus pečenog testa kao i kriške sočne domaće kruške. 











































Potrebno je:

750 g krušaka,
160 g butera,
125 g šećera,
250 g oštrog brašna,
kesica praška za pecivo,
2 kašike mleka,
prstohvat soli,
1 vanilin šećer,
sok od 1/2 limuna,
3 jajeta,
malo cimeta,
2 - 3 kašike meda ili
prah šećer za posipanje.


Priprema:
Kruške očistiti od kore i semenki, izrezati na tanke kriške, poprskati ih limunovim sokom. U posudi rastopiti 3 kašike butera u njemu propržiti nasečene kruške na laganoj vatri da dobiju zlatnu boju. Kruške skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohlade. Za to vreme pripremiti testo. Izmiksati preostali buter, dodati šećer, so i vanillin šećer, dodati jedno po jedno jaje i dobro ih s jediniti sa buterom. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i uz dodatak mleka umesiti čvršće testo. Kalup prečnika 28 cm obložiti papirom za pečenje ili dobro podmazati, naliti testo i špatulom poravnati površinu testa. Pripremljene kriške krušaka ređati na površini testa da se delimično preklapaju. Kolač peći u već zagrejanoj rerni na 200- 180 stepeni oko 40 - 50 minuta (u zavisnosti od jačine rerne).

Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se malo ohladi. Ohlađen kolač izvaditi iz kalupa, iseći na komade željene veličine i blago preliti zagrejanim medom, po želji se kolač može posuti i šećerom u prahu i cimetom. Za pripremu ove poslastice nije potrebno previše vremena niti kulinarske veštine. Svakako treba iskoristiti period svežeg voća, na vama je da odlučite šta ćete radije pripremiti od plodova koji su vam dostupni.



Mekane i slatke kruške su idealna jesenja namirnica. Ne propustite sezonu krušaka, učinite život slađim uz ovu divnu namirnicu.