субота, 03. март 2018.

Paprika ,,vrtka - punjene suve paprike




Još jedan recept sa juga Srbije koji u sebi nosi duh tradicije. Pravi južnjački specijalitet koji je nadaleko poznat i ne retko se rado o njemu priča i piše. Gosti se uvek vraćaju da probaju punjenu papriku ,,vrtku,, Sponosom mogu reći da je autotohna sorta paprike ,,vrtka,, kraljica belopalanačkog kraja. Ovde možete videti deo priče o paprici vrtki, toj crvenoj lepotici koja je redovno na trpezi naših domaćica.

                                      

Za mnoge je punjena suva paprika pravi delikates. Jelo koje u sebi nosi tradiciju naših krajeva je pravi specijalitet, a način pripreme raznih jela se prenose sa kolena na koleno. Nadaleko poznata i priznata suva paprika sa našeg podnevlja: njeno veličanstvo ,,Vrtka,, Vrtka je tradicionalna belopalanačka paprika i specijalitet ovog kraja koja se priprema na razne načine. Poznata je po specifičnom izgledu, ukusu, mirisu i naravno kvalitetu. Ima veliku primenu u kulinarstvu i čest je gost na trpezi mnogih od nas. Nezamenljiva je u pripremi raznih jela i specijaliteta, a naročito napunjena mesom, pasuljem, pirinčem, žitom, kupusom....



Varijacija je mnogo, sve je stvar ukusa, želje i potrebe. Za pripremu ovog jela treba izdvojiti malo vremena, strpljenja i rezultat će sigurno biti odličan ukus koji će svakako biti nagrada za uloženo vreme i trud oko pripreme ovog jela. Mi smo oduševljeni ukusom i specifičnim mirisom, samo oni koji su probali jelo od pripremljene ,,vrtke,, znaju o čemu govorim. Verujem da ćete jednog dana biti gost u našem gradu i da sa vama možemo podeliti miris tradicije i ukus ovih krajeva...
Jedan od recepata koji je slobodno mogu reći delikates u našem kraju, je naravno punjena suva paprika... da ne bude samo priča, donosim vam recept ili ti bolje reći jedan od mnogih... 


Potrebno je:
20 suvih paprika,
600 g mešanog mlevenog mesa,
100 g pirinča,
2 - 4 glavice crnog luka,
1 struk praziluka,
1 šargarepa,
2 - 3 čena belog luka,
mlevena crvena paprika, 
mleveni biber,
lovorov list,
peršun,
začin,
ulje,
so.
Priprema:
U dublju posudu naliti ulje. Crni luka sitno iseckati i propržiti na ulju, na pola pženja dodati prazi luka i rendanu šargarepu da cela masa postane staklasto prozirna. Luka pržiti na laganoj vatri, dodati mleveno meso, dobro promešati da se razbiju sve grudvice, dodati dobro ispran pirinač i sve zajedno sjediniti. Dodati sitno seckani beli luka, so, biber, začin, peršun i alevu papriku (po želji dodati slatku ili ljutu alevu papriku). Sve dobro promešati i skloniti sa vruće ringle da se masa malo ohladi. Paprike prethodno oprati u mlakoj vodi, ocediti ih od višak tešnosti. Paprike puniti uz pomoć male kafene kašičice pripremljenom smesom. U zavisnosti od veličine paprika se određuje koja količina smeje je dovoljna za punjenje.  Za neku srednje veliku papriku bi to trebalo biti 2 - 3 kašičice, vodeći računa da se paprika ne napuni previše, inače bi u toku kuvanja mogla da popuca. Uzmimo u obzir da u smesi ima pirinča koji u toku kuvanja dodatno nabubri. Ivicu paprika saviti ka sredini i preklopiti ka unutra. Pri vrhu papriku malo bocnuti vrhom noža ili čačkalicom. Ređati paprike u širu posudu u jedan red. Naliti malo vodom, dodati ulje, lovorov list i staviti da se kuvaju na umerenoj varti oko 1 sat. U koliko je potrebno u toku kuvanja dodati još malo vruće vode. Gotove paprike ne bi smele da ,,plivaju,, u vodi, zato se voda doliva vrlo oprezno i po potrebi u toku kuvanja.

Pripremiti zapšku od ulja, crvene aleve paprike i začina po potrebi. Zapršku naliti preko paprika i staviti ih u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se krčkaju i da se zapeču, oko 10 minuta. Jelo služiti toplo... 

Specijaliteti od vrtke - Dani banice - Bela Palanka

Ovo je samo jedan deo specijaliteta iz našeg kraja koji su pripremljeni od paprike vrtke. Razna jela od paprike pripremljena na tradicionalni način, delo su naših iskusnih domaćica koje su u nasleđe dobile stare recepte i generacijama unazad pripemaju se u svakom domu. Želja da se očuva tradicija ovog kraja, da se ne zaborave stara jela i recepti koji se prenose sa kolena na koleno stvorila je ideju o održavanju manifestacije ,,Dani banice,, iza koje stoje članice udruženja ,,Miris zavičaja,, Naše sugrađanke sa velikim oduševljenjem pripremaju banice, pite kao i razne specijalitete od suvih paprika, gde pokazuju svoje umeće, veštinu i znanje u kulinarstvu. Kuvanje u zemljanim posudama jelima daju notu prošlog vremena, tradicije i sećanja, pune su divnih ukusa. Za goste, slučajne prolaznike i namernike  u okviru manifestacije ,,Dani banice,, koja se tradicionalno održava u Beloj Palanci već dugi niz godina, tih dana se priprema čuvena banica koja je svakako ,,lična karta,, ovog kraja, sukana, razvlačena,  i naravno razni specijaliteti od suve paprike vrtke.  





Ostaje da nas posetite i probate sve ove specijalitete koji se od davnina pripremaju u ovom kraju...