петак, 26. октобар 2018.

Punjeni šampinjoni

Ako ste raspoloženi za jedan lagani obrok, onda su punjeni šampinjoni idealno rešenje. Jednostavno jelo koje će oduševiti sve ljubitelje laganog obroka. Vrlo lagano za pripremu, jeftino, a za kratko vreme može biti na vaš sto i posluženo.


Potrebno je:

500 g svežih šampinjona,
50 g tvrdog sira,
50 g šunke,
50 + 50 g kačkavalja,
2 sveže crvene paprike,
malo peršuna,
2 čena belog luka,
malo ulja,
mleveni biber,
so.
Priprema:
Rernu zagrejati na 200 ͦ C.
Šampinjone dobro očistiti i oprati od tragova zemlje. Odvojiti kapice od peteljke. Kapice šampinjona poređati na pleh obložen pek papirom. Malo ih posoliti (pazite na količinu soli, da se ne pretera, svi ostali sastojci su već dovoljno slani). Pripremiti punjenje. Beli sir usitniti, šunku iseći na sitnije komade - kockice, a kačkavalj izrendati. Čen belog luka sitno iseckati i dodati ostalim sastojcima. Na dnu svakog šampinjona staviti malo sira, šunke i odozgo jednu polovinu izrendanog kačkavalja. Pored dodati krupnije sečenu papriku, sve pobiberiti i poprskati uljem.


Peći 20 - 25 minuta na 200 ͦ C u zavisnosti od jačine vaše rerne. Par minuta pre kraja pečenja, dodati i ostatak izrendanog kačkavalja. Vratiti u rernu još minut dva, da se blago otopi dodati kačkavalj. 


Šampinjone servirati uz malo svežeg peršuna i  poslužiti još toplo jelo. Može biti dodatak glavnom jelu, toplo predjelo ili samostalno jelo uz neku fino pripremljenu salatu. Izaberite sami. 


Koja je vaša omiljena kombinacija za punjene šampinjone? Čekam vaše predloge za neki novi obrok. Do tada uživajte u finom ukusu...