Kolač iz rerne


Posne orasnice

Hvala  baka Mileni na divnom receptu, orasnice su savršeno ukusne, tako hrskave i  prhke, uvek mame za još koji zalogaj više, teško je odoleti ovim malim slatkim zalogajima... 


Potrebno je:
500 g šećera u prahu,
250 g margarina,
250 g mlevenih oraha,
200 g brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.
Glazura:
100 g čokolada za kuvanje,
50 g sitno seckanih oraha. 


Priprema:

Umutitu penasto margarin sa šećerom u prahu, dodati postepeno mlevene orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Od dobijenog testa, praviti polu mesece i ređati u metalne modle, modle sa testom ređati u pleh i sušiti na 100 stepeni 10 - 15 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).  Od ove mase mogu se dobiti 40 - 45 orasnica, što takođe zavisi od veličine metalnih modli. Pri pečenju voditi računa da orasnice ostanu svetle i ne dobiju tamnu boju, onda će biti previše osušene i tvrde. 


Pečene orasnice ostaviti da se hlade, pažljivo ih izvaditi iz modlica, (naravno ja ne bih bila ja, da nešto ne promenim i ne dodam)... krajeve orasnica utapati u otopljenu čokoladu i posuti preko seckanim orasima. Na mrežici za kolače ili papiru za pečenje ostaviti da se čokolada dobro stegne pre služenja. 


Kolač se priprema lako i brzo,  a izuzetnog je ukusa,  prava poslastica za sve ljubitelje oraha i slatkih  kolačića. 


Padobranci sa eurokremom 


Vikend je obično dan kada vrlo rado prelistam stari rokovnik i prisetim se nekih davno upisanih recepata. Ovo su prave male prhke pulse - padobranci, kako ih je zvala i moja nana, verujem i sve ostale bake. Sećam se nje i vremena kada je ona belance mutila ručno, velikom žicom ili običnom viljuškom, tako lagano, strpljivo, bez žurbe, frke i stresa, kada će masa biti umućena i spremna za pečenje. Negde mi je drago da danas ipak imamo mikser, imala je i ona te moderne aparate kasnije, ali nije morala bezuslovno da ih koristi… Uvek je govorila belance se najbolje muti ručno. Možda je tako i bilo, ja iskreno ne bih da probam, niti bih se rado upustila u tu avanturu... 


Za sve nas koji smo obožavali ovaj kolač. Vrlo ukusni ,,padobranci,, kako su ih popularno nazvali, puslice spojene kremom. Kolač koji me vraća u detinjstvo i vreme kad se u našoj kući pripremao sa puno radosti, sećam se momenta kada smo svi  čekali sa nestrpljenjem kada će ,,sušenje,, puslica u rerni  - kako je nana govorila - biti gotovo. Nekada smo znale pola kolačića pojesti  i pre filovanja, da bi višak fila kasnije došao kao dodatna čokoladno - kremasta  poslastica...


Potrebno je:
3 belanceta,
160 g prah šećera,
150 g mlevenih oraha,
1 kašičica mlevenog keksa,
1 kašičica kakao u prahu.

Fil za punjenje:
Beli eurokrem.

Priprema:
Belance umutiti u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera u prahu, u dobro umućenu penu od belanaca lagano dodati mlevene orahe pomešane sa mlevenim keksom i kakao prahom. Masu lagano promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje i uključiti rernu na 100 stepeni. Masu sipati u špric ili kesu sa okruglim nastavkom, na papir formirati - istisnuti jednaku količinu mase, trudeći se da sve kupice budu jednakih veličina, (naravno masa se može naneti na papir i malom kašičicom). Potrebno je ostaviti dovoljno mesta između svake gomilice, u toku pečenja pusle malo narastu, ne bi bilo dobro da se u tom slučaju zalepe jedna za drugu, samim tim dolazi do pucanja i oštećenja puslica. Za pečenje je potrebno pripremiti dva veća pleha.

Puslice sušiti u zagrejanoj rerni oko 30 - 35  minuta ( što zavisi od jačine rerne) Od ove mase se mogu dobiti oko 60 - 65 puslica u zavisnosti od veličine ili oko tridesetak slepljenih kolačića.  


Nakon pečenja puslice ostaviti da se ohlade i tek onda ih skloniti sa papira, naneti na svaku polovinu krem i poklopiti drugom puslicom vrlo nežno, da puslice ne popucaju od jačeg pritiska. Poslužiti uz čaj ili kafu.


Uživajte u svakom slatkom zalogaju

Puslice - slatki sendvič

 Posebno omiljena poslastica mnogih od nas, hrskavi kolačić koji se topi u ustima. 

Potrebno je:
3 belanceta,
225 g šećera u prahu,
par kapi limunovog soka,
200 g belog eurokrema.

Priprema:
Umutiti čvrst sneg od belanaca, postepeno dodajući šećer u prahu. Masu dobro umutiti da postane glatka i sjajna, dodati par kapi limunovog soka pri kraju mućenja. Masu sipati u kesu za dekoraciju sa zvezdastim nastavkom ( npr. Wilton Tip # 31) na pleh koji je obložen papirom za pečenje istisnuti puslice jednake veličine. Puslice sušiti u zagrejanoj rerni na 100 stepeni oko 1 sat, ( zavisi od jačine rerne). vodeći računa da puslice ostanu bele.


Gotove puslice ostaviti u pleh da se ohlade, po dve spajati eurokremom koji se takođe nanosi pomoću šprica i zvezdastim nastavka. Tako pripremljene puslice sigurno će naići na oduševljenje onih koji budu probali, sigurna sam da  će mnogi poželeti kolač više....


Uživajmo u svakom slatkom zalogaju 

Ravani - jednostavna poslastica

Ovo je osnovna verzija starog kolača, koji je izuzetno sladak, sočan i jako ukusan, a brzo se pravi. 

                Ljubiteljima sočnih kolača toplo preporučujem!



Potrebno je:
3 jaja,
100 g šećera,
60 ml ulja,
50 ml jogurta,
80 g griza,
45 g belog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
rendana kora limuna,
pomorandža, 
vanilin šećer.
Za preliv:
500 g šećera,
400 ml vode,
1 kašika limunovog soka,
sok 1/2 pomorandže.

Postupak pripreme: 
Odvojiti belanca od žumanaca, umutiti belanca u čvrst sneg dodajući šećer, a zatim dodati žumanca i mutiti da se sve dobro sjedini, umućenoj masi dodati ulje, jogurt i promešati,  a zatim dodati i suve sastojke: brašno, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Rernu zagrejati na 200 - 180 stepeni. Masu peći u podmazanom plehu ili tepsiji 10 - 15 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Ova masa je dovoljna za tepsiju ø 26 cm. 
Hladan kolač iseći u željeni oblik i preliti mlakim šećernim sirupom, ostaviti da se  kolač dobro ohladi i upije sirup. Poslužiti uz voćnu dekoraciju po želji.
Ako volite sočne i slatke kolače sa prelivom, sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.
                                   Uživajmo u svakom slatkom zalogaju
                                                Kuvajmo srcem


ПЕТАК, 25. МАРТ 2016.


Štrudla sa makom

Za sve ljubitelje maka, priprema domaće štrudle može biti pravo zadovoljstvo u kome će uživati sva čula.

Potrebno je za testo:
35 g kvasca,
300 ml mleka, 
700 - 800 g brašna,
1 celo jaje i 2 žumanca, 
rendana kora limuna,
100 ml ulja, 
1 mala kašičica so, 
5 kašike šećera.

Za fil je potrebno:
2 pakovanja (400 g) mlevenog maka pripremljen po uputstvu....
120 ml mleka,
200 g šećera,
2 vanilin šećera.

Premaz:
1 žumance,
1 kašika mleka,
Šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Potopiti kvasac u 300 ml mleka, dodati po kašiku šećera i brašna, ostaviti da kvasac naraste.

Umutiti 1 jaje i 2 žumanca sa 4 kašike šećera, a zatim dodati ulje, malo soli, rendanu koru limuna i mleko s kvascem. Postepeno dodavati brašno, dobro izmešati sve sastojke i ostaviti testo da naraste.

Fil:
Staviti 60 ml mleka da prokuva, dodati  100 g  šećera i time lagano preliti pakovanje mlevenog maka (200 g) postupak ponoviti sa drugom kutijom maka, u koliko filujete celu količinu testa makom. (kod nas se uvek jedna štrudla filuje džemom od šljiva).

Od ove količine testa napraviti 2 - 3 jufke, svaku razvu

Neposredno pre pe

Pe
Uživajte u svakom slatkom zalogaju
Kuvajmo srcem



ЧЕТВРТАК, 24. МАРТ 2016.


Crni kolač sa višnjom

Čokolada & višnja, uvek dobitna kombinacija  kod mojih ukućana. Potrebno je, malo vremena  i na stolu dobijemo lep, sočan i ukusan kolač. 


Potrebno je:
250 g kristal šećera,
3 jogurta - 540 g,
120 ml ulja,
300 g brašna,
100 g seckanih oraha,
4 kašike mlevenog keksa,
20 - 30 g kakao prah,
2 kašičice sode bikarbone.



Za glazuru:
120 ml mleka, 
120 g kristal šećera,
150 g maslac (margarin),
150 g čokolade za kuvanje,
200 g višnje.

Priprema:
U posudu naliti jogurt, šećer i ulje,  mikserom mutiti par minuta da se dobije glatka masa, zatim lagano mešajući dodati brašno prethodno sjedinjeno sa kakao prahom i sodom bikarbonom, na kraju umešati seckane orahe. Masu peći u prethodno pouljenu tepsiju, (ili premazati margarinom) po dnu tepsije posuti mleveni keks i uliti pripremljenu masu . Masa je dovoljna za tepsiju br. 34.  Peći na 200 stepeni oko 20  - 25 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). 
Za glazuru: na laganoj vatri zagrejati maslac, dodati šećer, mleko i čokoladu, lagano mešati sve sastojke dok se ne dobije glatka masa (masa ne sme da zavri) na kraju dodati višnje i preliti  ohlađen kolač. 

Uživajte u svakom slatkom zalogaju
Kuvajmo srcem

НЕДЕЉА, 24. ЈАНУАР 2016.


Zvezdice sa lešnikom

Postoje recepti koji u nama probude sećanje na divne trenutke i posebne momente iz života. Zvezdice sa lešnikom je uvek pripremala moja mama za božićne praznike. Ta tradicija je naravno ostala i u mom domu, sa mirisom sveže pečenih kolačića vratim se u period kada smo moje sestre i ja bile deca. Vreme praznika je bio najlepši period mog detinjstva koga se rado sećam.


Potrebno je:
400 g mekog brašna tip 400,
250 g margarina, 
100 g šećera u prahu, 
1 jaje,
100 g kokosovog brašna,
100 - 150  g lešnika. 
50 g čokolade.

Priprema: 
Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaje, brašno i kokosovo brašno. Umesiti lepo glatko testo. Na pobrašnjenoj dasci oklagijom istanjiti testo i kalupom u obliku zvezde vaditi kolačiće, pre pečenja na sredinu utisnuti po jedan lešnik. Kolačiće peći u zagrejanoj rerni na 160 c (u zavisnosti od jačine rerne)  7 - 8 minuta, bitno je da kolačići ostanu svetle boje. Ohlađene zvezdice ukrasiti otopljenom čokoladom. 
Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!
Kuvajmo srcem



ЧЕТВРТАК, 14. ЈАНУАР 2016.


Kolači sa đumbirom


Po  receptu  Filipe Gomeš - 24kitchen

Potrebno je:
300 gr brašna tip 400,
1 kašičica sode bikarbone,
1/2 kašičice so,
1/2 kašičice muskatnog oraščića,
1/2 kašičice karanfilića u prahu,
1,5 kašičica đumbira u prahu, 
1,5 kašičica cimeta,
100 g otopljenog putera, 
150 g žutog šećera, 
4 kašike javorovog sirupa, 
1 jaje.
Po  receptu  Filipe Gomeš

Priprema: 
U posudu staviti 300 g brašna, sodu bikarbonu, so i promešati. Zatim dodati začine, mleveni muskatni oraščić, karanfilić u prahu, đumbir u prahu, cimet, sve sastojke pomešati sa brašnom. Posebno umutiti puter, šećer, jaje, javorov sirup. Masu dodati u posudu sa brašnom i sve dobro izmešati mikserom, a zatim testo obraditi rukama. Obrađeno testo umotati folijom i ostaviti da ,,odmara,, u frižider 1 sat. Testo zatim razvući oklagijom, (najbolje je razvući testo između dve folije), testo po želji seći u razne oblike. Rernu zagrejati na 200 c peći 7 - 10 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Pečene kolačiće od đumbira pustiti da se ohlade i uživati u čarobnom ukusu. Kolačiće po želji naravno možete dekorisati. 
Hvala Filipa Gomeš na divnom receptu i idejama koje su pravi izazov za sve ljubitelje kolačića! 
Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!  
Kuvajmo srcem



ПОНЕДЕЉАК, 30. НОВЕМБАР 2015.


Baklava sa orasima

Baklava je jedan od najpopularnijih slatkiša koji se priprema na vrlo različite načine.  Jedan od takvih starih recepata koji sam dobila od svoje svekrve jako davno je i ovaj recept sa jogurtom, moram priznati da vrlo često pripremam ovu poslasticu već dugi niz godina i svi je obožavaju...  Priprema je vrlo jednostavna i brza,  a ukus odličan...

Potrebno je:
500 g tankih kora za baklavu,
600 g mlevenih oraha,
100 g suvog grožđa,
3 jaja,
1 jogurt (180 ml),
1,5 čaša od jogurta kristal šećera,
1  čaša od jogurta ulje (180 ml),
1 prašak za pecivo.

Preliv:
1 kg šećera, 2 vanilin šećera,
1 l vode, 1 limun.

Priprema:

Ukuvati šerbet sa šećerom, vodom i vanilom, limun dodati kasnije u ohlađen sirup. Posebno umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt i prašak za pecivo, ovom masom "filovati kore". Izabrati četvrtasti pleh, na pouljen pleh slagati kore jednu za drugom i naizmenično nanositi umućenu masu na svakoj kori, masa se najbolje nanosi nekom većom kašikom (gustina je kao masa za palačinke) silikonskom četkicom ravnomerno prekriti koru filom i zasuti ravnomerno mlevenim orasima, po želji dodavati suvo grožđe, koje se može dodati na samo jednoj kori - na polovini upotrebljenih kora,  po želji suvo grožđe se može dodati i na nekoliko kora. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal, zadnju koru ne prelivati, blago namazati četkicom samo. Tako naslaganu baklavu iseći na rombove i peći  prvo na 180 c zatim smanjiti na 150 c  oko 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Vruću baklavu lagano prelivati hladnim sirupom. Baklavu  ostaviti da se ohladi pre služenja. Naravno ako ste dovoljno strpljivi  :) 


Kuvajmo srcem 

ПОНЕДЕЉАК, 22. ЈУН 2015.


Kolač sa višnjom

  • Potrebno je:
  • 5 jaja,
  • 270 g šećera - (1,5 čaša od jogurta šećer),
  • 1 jogurt 180 g,
  • 160 g ulja - (1 čaša od jogurta ulje),
  • 250 g brašna - (2,5 čaše od jogurta brašna),
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 - 2 vanilin šećera,
  • 400 - 500 g višanja,
  • prah šećer za posipanje.
  • Uglavnom već poznat način pripreme i poznat kolač svima,  ali eto da se ne zaboravi još jedan recept naših baka i vrlo ukusan i sočan kolač koji se priprema jednostavno i bude jako brzo gotova poslastica na zadovoljstvo svih nas, u našoj kući se priprema sa dodatkom raznog voća... 
  • Priprema:
    Penasto umutiti jaja postepeno dodavajući  šećer, umućenoj masi dodati  ostale sastojke jogurt i ulje, prašak za pecivo dodati u brašno i lagano umešati u već umućenu masu. Pripremiti pleh koji može biti obložen papirom za pečenje ili podmazan i posut brašnom.  Masu uliti u pleh zatim rasporediti višnje koje su prethodno oceđene od viška soka i posute kristal šećerom. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 - 180 stepeni (u zavisnosti od jačine rerne) 10 - 15 minuta. Pečen kolač ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke ili štangle i bogato posuti prah šećerom i vanilom. Poslužite uz šolju tople kafe ili čaja i uživajte u svakom slatkom zalogaju!
                                                  Kuvajmo srcem 

ЧЕТВРТАК, 21. МАЈ 2015.


Turbani


Vrlo često dok razmišljam o poslastici koju dugo nisam pripremala, bacim pogled na svoj stari rokovnik, a u njemu toliko divnih i ukusnih recepata ispisanih, da često imam dilemu šta baš danas pripremiti... Turbani su jedan od tih kolača, koji zaslužuju da budu otrgnuti od zaborava, po receptu koji je davno sačuvan iz rokovnika moje mame.

Potrebno je:
  • 2 jaja,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml ulja,
  • 30 g kvasca,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 500 - 600 g brašna
  • rendana kora 1 limuna,
  • 2 kašike kakao.
Potrebno za sirup:
·         500 ml vode,
·         800 g šećera.


Rastopite kvasac u mlako mleko, u međuvremenu pripremite sirup, ukuvajte šećer i vodu, pustite da vri 5 - 6 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. 
Pripremljen kvasac dodajte u posudu sa brašnom, kao i ostale sastojke prašak za pecivo, jaja, ulje, rendanu koru limuna, umesite glatko ujednačeno testo i podelite ga na dva jednaka dela. U jedan deo testa dodajte kakao i dobro izradite rukama, da se testo ne bi lepilo za podlogu po potrebi dodajte malo brašna. Od tamne i svetlije mase testa odvojite po 25 - 30 loptica (u zavisnosti koliko velike kolačiće želite). Svaku lopticu testa ( jednu braon i jednu belu) razvučite u valjke jednakih dužina, valjke umotajte u pletenicu i oko prsta smotajte u turban, kraj testa zavući u srednji deo turbana da se prilikom pečenja ne bi otvorio, složite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da narastu 10 - 15 minuta. Kolačiće peći u zagrejanoj rerni petnaestak minuta, (u zavisnosti od jačine rerne) vodeći računa da ostanu svetlije boje...
Pečene turbane lagano zalivajte ukuvanim i ohlađenim sirupom, ostavite ih da dobro upiju, pažljivo ih okrenite par puta ako bude potrebe, biće izuzetno sočni i ukusni kolačići. 

Medenjaci
Potrebno je:
  • 250 g margarina,
  • 200 g šećera u prahu,
  • 225 g meda,
  • 750 g brašna,
  • 3 jaja,
  • 1,5 kašičica sode bikarbone,
  • 1,5 kešičica cimeta.
  • Od ove količine ispadnu 2,5 pleha kolačića ako želite manje količine, umanjite mere za 1/2
Za glazuru:
  • 250 g šećera u prahu,
  • vrela voda,
  • boje.
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja i med. Umućenoj masi dodati brašno gde je prethodno dodata soda bikarbona i cimet. Masu dobro umesiti rukama da se dobije glatko testo. Testo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj podlozi na 1 cm debljine i modlicama vaditi željene oblike. Kolačiće slagati u pleh obložen papirom za pečenje. Kolačiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160º c oko 10 - 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečene kolačiće ostaviti da se ohlade u plehu. 
Ohlađene kolačiće po želji možete preliti glazurom... Glazuru je najbolje praviti u manjim količinama, polako dodavajući vrelu vodu u šećer u prahu, mešajući sve dok se ne dobije gusta masa, zatim dodati željene boje...
Pripremljenu glazuru nalijte u dresing džak ili neki špric (zavisi šta Vam je trenutno dostupno u kući) i njime oivičite medenjake (kolačiće) i premažite njihovu unutrašnjost koristeći razne nijanse i boje po svojoj želji! To je izbor svake domaćice, deca će se svakako radovati da učestvuju u tom veselom poduhvatu, pustite ih neka iskažu svoju kreativnost, biće im to dan za pamćenje i svakako će se više radovati predstojećim praznicima.

                                 

Kakao kolač

Potrebno je:
  •  3 jaja,
  • 250 g brašna,
  • 200 g kristal šećera,
  • 50 g kakao,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g margarina,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer.
Priprema kakao kolača je vrlo jednostavna i brza. Izaberite kalup u koji želite peći kolač, uključite rernu na 180 stepeni.
Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i istopljeni margarin (u mikrotalasnoj ili na pari). Sve sastojke dobro izmešati, dodati brašno sa praškom za pecivo kao  i vanilin šećer, sjedinjenu masu uliti u kalup i peći...

Kolač peći na 180 stepeni oko 35 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Proverite da li je kolač dovoljno pečen čačkalicom u koliko niste sasvim sigurni da to jeste... Pečeni kolač ostaviti da se malo ohladi, zatim  izručiti iz kalupa. Po želji kolač možete posuti kakao prahom, šećerom u prahu ili rastopljenom čokoladom. Odlična poslastica za sve ljubitelje laganih  kolača, uz popodnevnu kaficu ili čaj svakako će prijati. Uživajmo u svakom slatkom zalogaju! Kuvajmo srcem!

Kakao kolač - Kuvajmo srcem
                   

Kuglof



Potrebno je:


  • 6 jaja, 
  • 1,5 šolja šećera (šolja od 2,5 dl), 
  • 1 dl ulja, 
  • 1 dl vode, 
  • sok i rendana kora 1 limuna, 
  • 100 g suvog grožđa, 
  • 3 - 4 kašike kakao (može i čokolada u prahu), 
  • 2 šolje brašna i 
  • 1 prašak za pecivo, 
  • parče margarina za podmazivanje kalupa, 
  • oko 40 g prezle za posipanje kalupa i
  • 100 g čokolada za preliv.

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati vodu, ulje i limunov sok, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo, rendanu koru limuna i suvo grožđe (može i bez suvog grožđa). Zatim dodati prethodno umućena belanca i lagano varjačom izjednačiti masu. Odvojiti 1/3 mase u drugu posudu i dodati kakao. Prethodno pripremiti modlu za kuglof - premazati ivice kalupa margarinom i posuti prezlom, svetlu i tamnu masu naizmenično sipati u kalup. 




Kolač peći u zagrejanoj rerni na 180 - 160 stepeni oko 50 minuta (u zavisnosti od jačine rerne prilagoditi temperaturu). Kuglof je pečen kada dobije lepu rumenu boju (proverite čačkalicom da li je kolač pečen). Kolač izručiti iz modle kada se malo ohladi. Po želji kuglof preliti topljenom čokoladom ili posuti prah šećerom. Prijatno!

 Uživajte u svakom slatkom zalogaju! 
                                                        Kuvajmo srcem!
                   
                                          
                     

Baklava

Baklava - Tanjine kućne čarolije
Baklava - Kuvajmo srcem
Potrebno je:
  • 1 kg tankih kora, 
  • 1,5 kg šećera, 
  • 2 l voda,
  • 800 g mlevenih oraha, 
  • 200 g suvog grožđa,
  • 4 vanilin šećera,
  • 2 limuna.  
Priprema: Pomešati mlevene orahe, suvo grožđe i 2 kesice vanilin šećera u jednu činiju. Kore poređati jednu na drugu pa ih iseći na 4 jednake trake.
Ređati po dva kaiša kora, fil staviti na početak kore (trake), pažljivo preklapati trake praveći trougao, ponavljati savijanje do kraja kore. Trouglove ređati u nauljen pleh. Peći na 150 - 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne, više ih sušiti nego peći.... Kad se izvuku iz rerne ostaviti da se malo prohlade i lagano preliti prethodno ukuvanim sirupom. 

Sirup: 1,5 kg šećera, 2 l voda. Po želji dodati vanilu i limun...

Baklave okretati da dobro upiju sirup... Kažu baklavu je najbolje služiti sutradan, ali ko da čeka. Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!

Kuvajmo srcem!