Sve od testa

Slavski kolač

Svaka porodica ima svoju krsnu slavu i to je jedinstvena tradicija koja krasi naš narod, koja se prenosila i nastavljala sa kolena na koleno, sa oca na sina od davnina.


Za slavu je najvažnije pripremiti ikonu sveca koji se slavi, slavski kolač, žito, crno vino i sveću. Kolač se obično ukrašava simbolima sreće i blagostanja... Svetitelj koga slavimo je naš zaštitnik i molitvenik pred Bogom, On nas ,,nevidljivo,, čuva i pomaže da lakše podnesemo životne teškoće koje nas prate kroz život. Kada osvane dan slave u crkvu se nosi slavski kolač, žito i crno vino. Tradicija u našem domu je da slavska trpeza i sve na njoj bude pripremljeno u kući i na tradicionalni način onako kako su to naši roditelji pripremali.  Slava okuplja celu porodicu za trpezom, kao i rođake, prijatelje, kumove.  
Potrebno je:

600 g mekog belog brašna za kolač tip 400,
Oko 300 g brašna za ukrase,
350  - 400 ml mlake vode,
malo osvećene vodice,
30 g svežeg kvasca,
2 - 3 kašičice šećera,
100 ml ulja,
so.

Priprema:
Kvasac rastvoriti u malo mlake vode, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti desetak minuta. U posudu za mešenje staviti veći deo brašna za kolač, dodati so i ostatak šećera, promešati suve sastojke, dodati nadošli kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode kao i osveštene vodice u koliko je ima,  zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste u toploj prostoriji, toliko da se testo udvostruči.
Za to vreme dok testo stoji, pripremiti testo za ukrase (mada se ukrasi mogu pripremiti i dan ranije) od oko 300 g brašna, so  (1 kašičica soli na 100 g brašna da bi ukrasi u toku pečenja ostali svetliji) i mlake vode zamesiti tvrdo ali elastično testo, ostaviti u foliji desetak minuta da malo odstoji. Testo za ukrase razviti oklagijom što tanje i od njega praviti ukrase za slavski kolač. Jedan od osnovnih ukrasa slavskog kolača je svakako pečat  tj ,,slovo,, to je četvrtasti znak, na kome je krst u sredini, a između natpis ис хс ни ка - ovaj natpis na grčkom znači: Isus Hristos pobeđuje. Od ostalog testa se prave sledeći ukrasi koji predstavljaju želje domaćina: ptice za zdravlje i veselje, knjiga, klas pšenice i grozd za rodnu i berićetnu godinu, burence da u kući uvek ima dovoljno svega, cvetići i ružice predstavljaju lepotu i čistotu duše, da deca rastu čista i rumena kao ružice. 

Kolač se peče u okrugloj posudi, koju je pre pečenja potrebno obložiti papirom za pečenje ili staviti ulje i posuti brašnom. Testo podeliti u više delova obično u 5 jufke, jedna koja ide u sredinu posude i ostale sa strane ili oblikovati kolač po želji, važno je da kolač bude ,,prekršten,, da ima neku pletenicu ili venčić u obliku krsta u sredini. Ostaviti kolač da naraste oko 1 sat, nakon toga ravnomerno poređati pripremljene ukrase od testa, testo odozgo blago premazati vodom gde se stavljaju ukrasi od testa.  Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nakon 20 minuta smanjiti rernu na 180 stepeni i peći dok kolač ne porumeni (u zavisnosti od jačine rerne), pečen kolač izvaditi iz posude i ostaviti da se ohladi. 


Sam način izrade slavskog kolača i ukrasa je umeće svake domaćice ponaosob. Izgled kolača zavisi od želje, mašte  i veštine same domaćice,  najbitnije je umesiti kolač svojim rukama, ma kako nam to izgledalo kao neka ,,nemoguća misija,, verujte mi uvek postoji neko u okruženju ko može pomoći pri samoj izradi, nekim konkretnim savetom ili svojim iskustvom, nije komplikovano kako to zaista izgleda...  Ali osetiti zadovoljstvo kad se na slavskoj trpezi nađe kolač koji je naših ruku delo je poseban trenutak za svaku domaćicu. Tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno, sa bake na unuke i tako redom. Sam čin pripreme kolača je obeležen nekom posebnom atmosferom koja se širi porodičnim domom, svečanom, a opet u duši i kući unosi spokoj i mir, vlada svečana tišina koja prija, trenutak koji ostaje urezan negde duboko u duši i srcu sve do iduće godine i do pripreme novog slavskog kolača.
Kuvajmo srcem 

НЕДЕЉА, 20. ДЕЦЕМБАР 2015.

Pogača cvet


Ako volite miris sveže pečenog testa, pogača je uvek pravi izbor... 



Potrebno je:
700 – 800 g belog brašna tip 400,
2, dl vode, 
2,5 dl mleka,
1 kvasac (30 g),
1  kašika soli,
1,5 kašičica šećera,
50 ml ulje,
1 jaje,
150 g margarina,
50 g susama,
50 g lanenog semena.
Priprema: 

Toplom mleku dodati kvasac, šećer i  kašiku brašna, ostaviti da kvasac naraste.
U odgovarajućoj posudi staviti veći deo brašna, dodati so, već pripremljen kvasac, ostatak mleka, vodu i  ulje, zamesiti glatko testo, ostaviti oko 30 minuta da odmara i naraste. Pripremiti odgovarajuću tepsiju (br 30 - 32)  obložiti je papirom za pečenje. Naraslo testo staviti na pobrašnjenoj površini, malo premesiti i istanjiti oklagijom na debljinu od 6 - 7 mm. Okruglom modlom koju treba zasoliti brašnom vaditi krugove od testa.  Krugove od testa slagati prvo uz ivicu tepsije da svaki naredni krug preklopi 2/3 prethodnog kruga, potom na sredinu tepsije stavite manji deo testa, a ostatak tepsije popunite krugovima koje treba vaditi modlom manjeg obima od prethodne i ponoviti postupak sa ređanjem kolutova od testa. Celu pogaču premazati umućenim jajetom po želji dekorisati zrnevljem i ostraviti da pogača naraste oko 30 minuta. 
Rernu zagejati na 200 stepeni, pre pečenja preko pogače dodati manje komadiće margarina i staviti u već zagrejanoj rerni. Peći oko 40 – 50 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečenu pogaču ,,umiti,,  premazati četkicom tečnošću koja je ranije prokuvana (1 kašika vode i 1 kašika ulja)… 
Pogaču umotati i ostaviti desetak  minuta pre služenja. Prijatno! 

Mladenčići


Potrebno je:
1,5 kg belog brašna tip 400,
½ l kisele vode,
250 ml ulja,
200 g šećera,
sok i narendana kora jednog limuna,
1 kocka kvasca,
250 ml obična voda.
300 g meda,
100 g mlevenih ili seckanih oraha.
Priprema:
U 250 ml obične vode staviti kvasac, kašičicu brašna  i malo šećera, ostaviti da kvasac nadođe.
Brašnu dodati kvasac, ½ litra kisele vode, 250 ml ulja, 200 g šećera, sok i narendanu koru jednog limuna. Brašno dodavati po potrebi, ali testo ne sme biti pretvrdo. Testo dobro umesiti, umotati samolepljivom folijom  posudu sa testom i ostaviti preko noći u frižider. Ujutru testo razvući  - istanjiti oklagijom i čašicom ili okruglom modlicom vaditi pogačice ređati u pleh obložen pek papirom. Po tradiciji treba ih biti 40 komada. Pustiti da odstoje u plehu 15 - 20 minuta i peći na 180 c oko 10 - 15 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) da lepo porumene. Vruće pogačice premazati medom i po želji posuti mlevenim ili seckanim orasima.....  Prijatno! 






Popularne pogačice se tradicionalno pripremaju u rano jutro na Mladence 22. marta, vezane su za poseban običaj. Nekada su novi bračni parovi koji su te godine stupili u brak slavili taj dan, primali goste u svoj dom i dobijali pored ostalih poklona i pogačice prelivene medom i posute orasima, koje simbolizuju srećan život ispunjen ljubavlju noseći poruku da im zajednički život bude uvek sladak i meden, ispunjen slogom i srećom... Kod nas u kući se tradicionalno pripremaju svake godine na radost svih nas....


 Pogača


Potrebno je
800 g  belog brašna, 
400 ml mlake vode,
50 ml ulja, 
1 kocka kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli.

Priprema
U ½ tople vode staviti kvasac, kašičicu šećera i ostaviti da kvasac nadođe. Brašno prosejati, dodati so, već pripremljen kvasac, ostatak vode i ulja, umesiti testo da se lepo odvaja od posude. Umešeno testo, pokriti i ostaviti da odmori i naraste. Testo prebaciti na radnu površinu, podeliti na dvadesetak manjih loptica u zavisnosti od veličine vaše tepsije (tepsija br 32). Svaku lopticu umesiti i oblikovati, u pripremljenoj podmazanoj tepsiji (može se koristiti papir za pečenje) pripremljene loptice od testa ređati od sredine tepsije… Poređati sve loptice od testa, pokriti i ostaviti da testo naraste,po želji posuti zrnevljem. Naraslu pogaču peći u zagrejanoj rerni na 180°- 200° c  oko 30 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).  Pečenu vruću pogaču blago premazati četkicom tečnošću koja je ranije prokuvana (1 kašika vode i 1 kašika ulja)… Pogaču umotati i ostaviti desetak  minuta pre služenja.  Korica će biti mekana i vrlo ukusna….
                                             Uživajte u svakom slatkom zalogaju
                                                         Kuvajmo srcem! 


Lepinje


Potrebno je:
1 kg belog brašna,
1 kocka kvasca,
250 ml vode,
250 ml mleka,
1mala kašičica soli,
1 mala kašičica šećera.

Priprema:
Pomešati kvasac sa vodom ili mlekom i ostaviti kvasac da naraste. Brašno i so pomešati zatim dodati kvasac i ostatak tečnosti (mleka i vode). Masu  umesiti da se dobije glatko i mekano testo. Ostaviti testo da naraste malo, a zatim premesiti još jednom i ostaviti još pola sata da nadolazi...
Na dobro pobrašnjenoj površiri izručiti testo i podeliti na 6 delova, lagano oblikovati u loptice, pritiskati krajeve prstima ne tanjiti središnji deo, već više lagano obraditi prstima krajeve pogačice. Sa tupom stranom noža koji je pokvašen vodom u testu utisnite šare. Ostavite lepinjice da miruju i narastu petnaestak minuta. Rernu zagrejte na 200 º c i pleh na kome će se lepinje peći. Pleh posuti brasnom i na njemu poređati po 4 lepinje,  pemazati ih kiselim mlekom. Lepinje peći dok ne dobiju lepu zlatnu boju oko 10 - 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Pečene lepinje poprskati malo vodom i zamotati u platno i ostaviti ih par minuta... Poslužite ih uz bilo koje jelo ili roštilj, svi će biti oduševljeni mekoćom i mirisom domaćih lepinja. 
                                   Uživajte u svakom slatkom zalogaju!
                                            Kuvajmo srcem!


Mekike - kao iz bakine kuhinje

Volim praznike i prazničnu atmosferu, kada su svi članovi porodice u kući, ušuškani u toplini svog doma...
Volim i ove dane posle praznika, ono kad pekari spavaju, kada su velike peći ugašene i ne oseća se miris pečenih kroasana, pitica, niti miris sveže pečenih hlebova kroz grad....

Tada ne želim razne đakonije, ni skupa jela,  poželim da uživam u sećanju i toplini svog doma kao nekada, onda mi se izmami osmeh na lice, nekako poseban, osetim potrebu da zasučem rukave i ruke ubrljam testom, sve zarad divnog mirisa sveže pečenog testa koji se širi kućom, dok napolju steže mraz, a iz peći vatra veselo pucketa. Danas je baš taj dan... Danas ne brojimo kalorije, ne razmišljamo o dijeti, važno je samo da smo skupa, da smo srećni, da je to ono malo što nam dan čini još lepšim. Taj čarobni miris sveže pečenog testa, baš onako kako su ruke moje nane nekada davno sa puno ljubavi i topline pripremale njene čuvene ,,mekike,, baš one obične iz bakine kuhinje koje se pripremaju sa malo brašna, vode, ulja i kvasca, ali sa toliko ljubavi i topline.

Sećam se nje koja je uvek bila srećna, ozarenog lica, srećna da smo svi tu, gleda nas umilnim toplim pogledom i onako spretnim starim rukama  umrljanih od testa žuri da stavi na sto mekike dok su još vruće i nudi ih sa sirom, džemom, onako kako ih deca najviše vole, a nama obrazi rumeni od toplote iz peći, od ljubavi i topline koja se širi prostorom koji nas okružuje, od ljubavi koju osećamo u toplini svog doma...
Danas dok me misli vode ka onima koji nisu sa nama, verujem da znaju koliko nedostaju, znaju koliko nam fale, koliko toga se sećamo sa željom da nikada ne zaboravimo, neke slike iz detinjstva želim  da zauvek ostanu u sećanju sačuvane od zaborava, želim da ih zaključam, da ih ljubomorno sačuvam i prenesem tu ljubav i toplinu koju sam i sama primala na svoje najdraže, da i oni pamte, da se sećaju...

Potrebno je:
500 g brašna,
15 g svežeg kvasca,
1,5 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
300 ml mlake vode,
50 ml ulja,
250 ml ulje za prženje. 
Priprema:
U toploj vodi rastvoriti šećer, kvasac i 2 kašičice brašna, ostaviti desetak minuta da kvasac nadođe. U posudu sa  brašnom dodati so, promešati i naliti pripremljen kvasac, 50 ml ulja i zamesiti glatko testo, pokriti posudu salvetom ili platnenom krpom i ostaviti u toploj prostoriji tridesetak minuta dok se testo ne udvostruči. Na pobrašnjenoj površini obraditi testo još jednom blago rukama, kidajući manje komade i od njih praviti valjuške od testa - loptice, od ove količine testa oko 20  - 25 komada. Loptice od testa ređati na brašnom posutoj podlozi - tacni,  pokriti platnenom krpom, ostaviti tako pripremljeno testo da odmara 10 - 15 minuta u toploj prostoriji. Naliti malo ulja na tiganj i zagrejati ga, svaku lopticu istanjiti - razvući prstima što tanje i pržiti testo po par minuta sa jedne i sa druge strane, u zavisnosti od jačine vatre, da mekike dobiju lepu zlatno žutu boju. Pečene mekike ređati na papirni ubrus ili salvetu da upije višak ulja. Poslužiti vruće mekike uz sir, pavlaku, jogurt, kiselo mleko, šećer ili džem, svakako će biti odličan izbor za doručak ili večeru, a osećaj baš onakav, kao da ste kod bake u goste, ušuškani u toplini doma.... Zanemarite to što kuhinja miriše na pečeno testo, zanemarite miris pečenog testa u kosi i odeći, zadovoljstvo i toplina tog trenutka vredi više od svega toga.... 

Uživajte u svakom slatkom zalogaju!