Slano pecivo


Slane korpice sa alevom paprikom


Ako imate malo vremena i volje da umesite nešto ukusno, korpice od domaćeg testa su pravi izbor za hladno predjelo. Korpice možete napraviti i par dana ranije, čuvati ih u dobro zatvorenoj kutiji, pre služenja napuniti nadevom i dekorisati...  Za jako malo vremena imaćete savršeno ukusne zalogaje na svom stolu. 

Potrebno je:
200 g margarina,
3 žumanca,
350 g brašna,
1  kašika mleka,
1  kašika limunovog soka,
2 kašičice aleve paprike, 
na vrh noža mlevenog bibera,
1/2 kašičice soli.

Za punjenje upotrebiti:
300 g punomasnog sira,
1 kašičica aleve slatke ili ljute paprike,
1 mala kašičica ulja.
malo svežeg peršuna.
dekoracija po želji.

Od pomenutih sastojaka umesiti glatko testo. Praviti male kuglice i svaku utisnuti u metalne modlice. Peći na 160 stepeni desetak minuta (u zavisnosti od jačine rerne) voditi računa da testo ostane svetlije boje. Ohlađene korpice puniti pripremljenom masom i ukrasiti po želji...


Od ove količine testa mogu se dobiti 50 - 60 korpica (opet u zavisnosti od veličine kalupa). Pečene korpice ohladiti i puniti po želji.  Na stolu ćete dobiti jako fine i ukusne zalogaje, zadovoljstvo sigurno neće izostati. 



Krekeri sa zrnevljem

 Potrebno je:
  • 800 g brašna,
  • 2 jaja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 kašičice soli,
  • 400 ml ulja, 
  • 250 ml piva,
  • 100 g susama,
  • 100 g lanenog semena,
  • 100 g maka,
  • malo kima.

Zamesiti testo od navedenih sastojaka (umesiti brašno, ulje, pivo, 1 jaje, prašak za pecivo, so) testu dodati malo zrnevlja. Testo istanjiti oklagijom i modlicama vaditi željene oblike,premazati  četkicom umućenim jajetom i posuti zrnevljem po želji. Krekere peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 – 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne desetak minuta. Krekere poslužiti vruće ili hladne to je izbor svake domaćice… 

                                      


Potrebno je:
  • 800 g brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 kašičice soli,
  • 400 ml ulja, 
  • 250 ml piva,
  • 100 g susama,
  • 100 g lanenog semena. 



Zamesiti testo od navedenih sastojaka, testu dodati malo zrnevlja. Testo istanjiti oklagijom i po želji modlicama vaditi željene oblike, ostalu količinu zrnevlja iskoristiti za posipanje krekera odozgo. Krekere peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 – 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne desetak minuta. Krekere poslužiti vruće ili hladne to je izbor svake domaćice… 



Potrebno je za testo:
  • 1kg belog ili integralnog brašna,
  • 3dl belog vina,
  • 3dl ulja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 kašičice so,
  • 2 jaja,
  • Laneno seme, seme suncokreta, mak  i susam za posipanje
Priprema:
Testo umesiti od brašna, vina, ulja, soli i praška za pecivo. Masu dobro umesiti, podeliti na 3 jednaka  dela. Testo istanjiti na samolepljivoj foliji (radi lakšeg okretanja) u pravougaonik, premazati umućenim jajetom i posuti susamom, zatim pomoću folije testo lagano okrenuti na drugu stranu, skinuti foliju i drugu stranu premazati jajetom i posuti lanenim semenom (po želji se može dodati i seme suncokreta), iseći jednake trake debljine oko 1 cm koje se lagano uvrnu u spiralu. Štapiće peći na 160 - 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne  da blago porumene.  



Slani štapići sa susamom i makom
Tanjine kućne čarolije - Kuvajmo srcem
  
Potrebno je:
  • 1kg belog brašna,
  • 3dl belog vina,
  • 3dl ulja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 2 kašičice so,
  • 1 - 2 jaja
  • Susam i mak za posipanje.
Priprema:
Testo umesiti od brašna, vina, ulja, soli i praška za pecivo. Masu dobro umesiti, podeliti na 3 jednaka  dela. Testo istanjiti na samolepljivoj foliji (radi lakšeg okretanja) u pravougaonik, premazati umućenim jajetom i posuti susamom, zatim pomoću folije testo lagano okrenuti na drugu stranu, skinuti foliju i drugu stranu premazati jajetom i posuti makom. Iseći jednake trake debljine oko 1 cm koje se lagano uvrnu u spiralu. Štapiće peći na 160 - 180 stepeni u zavisnosti od jačine rerne.  

Tanjine kućne čarolije - Kuvajmo srcem




Slane korpice

Potrebno je:
  • 200 g margarina,
  • 3 žumanca,
  • 350 g brašna,
  • 1 supena kašika mleka,
  • 1 supena kašika limunovog soka,
  • malo soli.
Za punjenje upotrebiti urnebes salatu:
  • 300 g punomasnog sira,
  • 1 kafena kašičica aleve slatke ili ljute paprike,
  • 1 kafena kašičica ulja.


           Od pomenutih sastojaka umesiti glatko testo. Praviti male kuglice i svaku utisnuti u metalne kalupove (modlice). Peći na 160 stepeni desetak minuta (u zavisnosti od jačine rerne) voditi računa da testo ostane svetlije boje. Ohlađene korpice puniti već pripremljenom masom (mogu se puniti na bezbroj načina) i ukrasiti po želji...