Zimnica

Male žute babure


Potrebno je:
10 kg paprike babure,
400 g šećera,
150 g soli,
1 dl esencija,
1 kesica bibera u zrnu,
1 vinobran,
1 konzervans.

Preliv: U manjoj posudi pomešati 400 g šećera, 150 g soli, 1 dl esencije, 1 kesicu bibera u zrnu, 1 vinobran (10 g) i 1 konzervans (10 g).


Izabrati lepe, zdrave paprike, dobro ih oprati hladnom vodom, očistiti od peteljki i semena, ređati ih u veću posudu, na svaki red paprika dodati masu od gore navedenih sastojaka ,,poprskati ih,, dodajući masu kašikom preko paprika, postupak ponavljati dok se ne poređaju sve paprike u posudi. Poželjno je posudu zatvoriti zbog jakog isparenja esencije. Ostaviti paprike da odstoje 24 - 48 sati u zavisnosti od debljine i veličine paprika. Povremeno paprike lagano promešati (par puta u toku dana) da bi preliv svuda ravnomerno bio raspoređen, za to vreme paprike će pustiti dovoljno soka za preliv. Paprike ređati u prethodno sterilisane tegle, po želji dodati seckani peršun i beli luka. Paprike u tegli pritisnuti plastičnom ,,pahuljicom,, naliti ostatkom tečnosti iz posude, dobro zatvoriti i ostaviti na hladno i suvo mesto do služenja.


СУБОТА, 01. ОКТОБАР 2016.


Turšija - tradicionalni recept

Popularna živa turšija kako su je zvale naše bake, a mi ostavile do danas isti način pripreme i sam naziv ovako pripremljenog povrća  za zimu, izuzetno jednostavna priprema, kod nas generacijama unazad sačuvan recept i tradicionalna priprema baš kao nekad davno.

Potrebno je: 
2 kg karfiola,
2 kg paprika - sorta bela duga,
2 kg šargarepa,
2 kg kornišona,
2 kg zelenog paradajza,
malo ljutih papričica (po želji), 
veza peršuna, 
veza celera,
biber u zrnu.

Preliv:
10 l vode,
300 g soli,
200 g šećera,
200 ml esencija,
10 g vinobrana.
10 g konzervansa.

Priprema:
Izabrati zdravo i lepo povrće. 
Povrće dobro oprati u hladnoj vodi, karfiol odvojiti na manje komade - cvetiće, šargarepu po želji preseći na polovine ili četvrtine u koliko je krupnija, ređati u pripremljenoj posudi. Za pripremu zimnice najbolje je koristiti staklene tegle, mada se danas u ponudi mogu naći i razne plastične posude, u zavisnosti od potrebe biramo i veličinu posude koju ćemo koristiti. Pripremljeno povrće ređati naizmenično tako da u svakom redu bude paprike, paradajza, šargarepe, karfiola, kornišona, list peršuna, list celera i bibera u zrnu. Povrće ređati do vrha posude. Na vrhu posude staviti plastičnu ,,pahuljicu,, da povrće ne bi kasnije plivalo po površini. 
Za preliv pripremiti 10 l vode, dodati so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran, sve dobro promešati i ostaviti par sati da se svi sastojci rastvore u vodi i dobro sjedine. Pripremljen preliv naliti preko naređanog povrća, voditi računa da povrće bude dobro pritisnuto da ne ,,ispliva,, na površini vode, povrće mora biti ispod nivoa preliva. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto. Nakon desetak dana proveriti da li je upotrebljena količina soli dovoljna, ako želite dodati so, tečnost pažljivo odliti u drugu posudu i nakon toga vratiti ponovo u posudu sa turšijom, da bi količina soli bila svuda jednako raspoređena.
Nakon 20 - 30 dana turšija se može upotrebiti. 


                                              Kuvajmo srcem

Paradajz sa slačicom


Želja svake domaćice je pripremiti raznovrsnu zimnicu, pa tako i ostavljanje celog paradajza u tegle, bitno je sačuvati povrće na više načina za hladne zimske dane koji su pred nama.

 Za pripremu odabrati lep, zdrav, nepovređen paradajz i oprati u nekoliko voda da bi se odstranile sve nečistoće i skinule peteljke.Tako pripremljen paradajz složiti u staklene tegle, u zavisnosti od vrste i veličine paradajza birati i veličinu tegli, posuti malo kristal šećerom i blago posoliti, dodati bibera u zrno, list celera ili peršuna (po želji). Naređan paradajz pritisnuti sa dva prutića unakrsno, najbolje je upotrebiti mlade grančice vinove loze (tako je to uvek pripremala moja nana, ja ostala dosledna tome), pored plastičnih ,,zvezdica,, samo u ovom slučaju ja uvek biram mlade grančice - prutiće vinove loze.

Količinu vode možete odrediti tako što ćete napunjenu teglu paradajzom naliti vodom, zatim vodu lagano preliti u posudu za kuvanje i na taj način odrediti koja količina tečnosti vam je potrebna za preliv.

Preliv:
2,5 l vode,
125 g kristal šećera,
75 g soli.
Još je potrebno:
biber u zrnu,
list celera,
list peršuna,
slačica.
Priprema:

Za preliv prokuvati vodu, so i šećer, ostaviti da se potpuno ohladi. Paradajz se nalije hladnim  prelivom - presolcem i dodaju zrna slačice kao prirodni konzervans. Paradajz se može pripremiti tako isto samo umesto slačice dodati neko sredstvo za konzervisanje hrane to je izbor svake domaćice.  Ako znamo da zimnica kupljena u trgovini u sebi sadrži ogromne količine tih i sličnih dodataka, onda svakako izbor treba biti domaća priprema zimnice.
Ovako pripremljen paradajz može biti vrlo ukusan, a danas nam razne sorte paradajza daju mogućnost za više krativnosti, može nam poslužiti u toku zime kao dodatak jelima, salatama i ostalim  prilozima kao dekoracija.
Ja uvek glasam za zimnicu iz sopstvenog špajza, pa drage moje domaćice, još uvek nije kasno da napunimo teglice divnim plodovima povrća i voća. 


                                    Uživajmo u svakom slatkom zalogaju 
                                                        Kuvajmo srcem

ПЕТАК, 26. АВГУСТ 2016.

Feferone u tegli

Ako želite da dodate specifičan ukus vašem jelu svakako u svoj jelovnik uvrstite sveže ili ukiseljene ljute papričice. Ne retko čujemo da su ljute papričice jedna od najzdravijih namirnica, nisam sigurna da li je to tako, ali svakako znam da su vrlo pikantne i sastavni deo skoro svake trpeze. 

Potrebno je:
1 kg feferona,
5 kafenih kašičica soli -  50 g,
5 kafenih kašičica šećera -  50 g,
alkoholno sirće od 9 %,
konzervans,
vinobran,
biber u zrno,
voda.
Priprema.

Dobro oprati sveže i zdrave papričice - feferone, iseći duži deo peteljke, naređati ih uspravno u staklene teglice, ako koristite manje teglice dodajte u svaku teglicu kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, par zrna bibera (po želji) dodajte 1 g konzervansa i 1 g vinobrana. Pritisnuti plastičnom rešetkicom da papričice ne bi isplivale u koliko nisu dobro upakovane u teglici, zatim 1/3 teglice nalite 9% alkoholnog sirćeta (ako su feferoni jako ljuti, želite da neutrališete ljutinu možete naliti i 1/2 sirćeta u tegli) a ostalo dopunite vodom. Teglice dobro zatvorite metalnim zatvaračima, okrenite par puta teglicu da bi se sadržaj soli i šećera istopio, a sirće i voda pomešali. Teglice čuvati na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ovako pripremljene ljute papričice možete koristiti posle mesec dana. 


Na ovaj način je ljute papričice pripremala i moja nana, verujte mi smo uvek zadovoljni  ukusom i kvalitetom da i dalje koristim ovaj vrlo jednostavan način pripreme svake godine iznova i iznova.  


Uživajte u svakom slatkom zalogaju
Kuvajmo srcem

СУБОТА, 03. ОКТОБАР 2015.

Cepkani ajvar blagi


Spremljena zimnica, to je velika blagodet za svaku porodičnu trpezu u dugim i hladnim zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani recepti su znamenje svake porodice, pa to pravilo važi i u našoj porodici.Odabrati lepe, zdrave i crvene paprike za ajvar, oprati ih, posušiti i ispeći.
Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati i ostaviti preko noći da se ocede, najbolje u retki džak.


 Potrebno je:

 •    5 kg paprika (opečena, oljuštena, oceđena i nacepkana).

Dodati:
 •    200 ml ulja,
 •  1 supena kašika šećer (ravna),
 •  2 kašike supene so (zavisi od ukusa, može i malo manje)
 • 2 supene kašike eksencija.
Ajvar pržiti 40 - 60 minuta od momanta kada cela masa počne da vri (uz stalno mešanje), pri kraju dodati 2 supene kašike eksenciju dobro promešati, (po želji na kraju se može dodati kafena kašičica salicil, za one koji nisu sigurni da im je ostava dovoljno hladna), kod nas se radi bez konzervansa i salicila.
Ajvar naliti vruć u čiste zagrejane u rerni staklene teglice i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima. Teglice umotati u novinski papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan - dva teglice spremiti u ostavu. Prijatno!


                                              Uživajmo u čarima domaće kuhinje!

ПЕТАК, 03. ОКТОБАР 2014.


Cepkani ljuti ajvar

Ovih dana gradom se širi miris pečenih paprika koje domaćice tradicionalno pripremaju po receptima naših baka i mama! Iako je vreme daleko odmaklo od onda kada su naše bake pripremale pune podrume zimnice, evo još uvek se uprkos modernom načinu života u mnogim domaćinstvima priprema zimnica....


Vatra pucketa, sa šporeta se širi miris pečenih paprika...

Tanjine kućne čarolije - Kuvajmo srcem

Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati i ostaviti preko noći da se ocede, najbolje u retki džak.

Potrebno je:
 • 5 kg paprika (opečena, oljuštena, oceđena i nacepkana).
 • 10 ljutih paprika.
Dodati:
 • 200 ml ulja,
 • 1 supena kašika šećer (ravna),
 • 2 kašike supene so (zavisi od ukusa, može i malo manje).
 • Ajvar pržiti 40 - 60 minuta od momanta kada cela masa počne da vri (uz stalno mešanje), pri kraju dodati 
 • 2 supene kašike eksenciju dobro promešati, (po želji na kraju se može dodati kafena kašičica salicil, za one koji nisu sigurni da im je ostava dovoljno hladna), kod nas se radi bez konzervansa i salicila.

Ajvar naliti vruć u čiste zagrejane u rerni staklene teglice i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima. Teglice umotati u novinski papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan - dva teglice spremiti u ostavu. Prijatno!

                                      Uživajte u čarima domaće kuhinje
                                                    Kuvajmo srcem!

ПЕТАК, 26. СЕПТЕМБАР 2014.


Kornišoni


Za količinu od 10 kg kornišona potrebno je:Posebno staviti da se kuva (cela masa mora da zavri)

·         6 l voda,
·         2 l sirće,
·         250 gr šećer,
·         250 gr so,
·         1 konzervans (10g) i
·         1 vinobran (10g)

Naređati dobro oprane krastavčiće u tegle.

Sve sastojke prokuvati i vrućom masom lagano preliti preko već poređanih kornišona u tegle. Tegle ostaviti da se hlade, po želji dodati morođiju, biber u zrno.... Sutradan tegle zatvotiti i spremiti u ostavu.
Napomena: Od 10 kg sitnijih kornišona mogu se napuniti oko 24 tegle od 800gr. Naravno svaka domaćica ima neki svoj provereni recept, ali eto za one koji bi voleli da znaju kako ja to pripremam, to je to....


 Kuvajmo    

УТОРАК, 16. СЕПТЕМБАР 2014.


Ruska salata 2Potrebno je:
5 kg povrće (karfiol, kornišoni, šargarepa, kupus, paprika).
Povrće dobro oprati, karfiol iskidati na cvetiće, papriku naseckati po želji, kupus takođe, a kornišone i šargarepu na kolutiće, sve to staviti u veći sud sa poklopcem. Posebno staviti da provri 2 l voda, 400 g sirće, 300 g šećer, 200 g so, 1 konzervans (5 g) i 1 vinobran (5 g). Kada se svi sastojci rastope i tečnost zavri preliti pripremljeno povrće vrelom masom. Poklopiti i ostaviti 24 h da odstoji, povremeno promešati celu masu. Rusku salatu složiti u staklene tegle i dobro zatvoriti. Prijatno!


Kuvajmo srcem!

СРЕДА, 10. СЕПТЕМБАР 2014.


Ruska salata


Potrebno je:
5 kg povrće (karfiol, kornišoni, šargarepa, paprika).

Povrće dobro oprati, karfiol iskidati na cvetiće, papriku naseckati po želji, a kornišone i šargarepu na kolutiće, sve to staviti u veći sud sa poklopcem. Posebno staviti da provri 2 l voda, 400 g sirće, 300 g šećer, 200 g so, 1 konzervans (5 g) i 1 vinobran (5 g). Kada se svi sastojci rastope i tečnost zavri preliti pripremljeno povrće vrelom masom. Poklopiti i ostaviti 24 h da odstoji, povremeno promešati. Rusku salatu složiti u staklene tegle i dobro zatvoriti. Prijatno!
                                    Kuvajmo srcem!