петак, 19. септембар 2014.

Kuglof




Potrebno je:

6 jaja,
 1,5 šolja šećera (šolja od 2,5 dl),
 1 dl ulja,
 1 dl vode, 
sok i rendanu koru 1 limuna, 
100 g suvog grožđa,
 3 - 4 kašike kakao,
 2 šolje brašna i 1 prašak za pecivo,
 parče margarina za podmazivanje kalupa, 
oko 40 g prezle za posipanje kalupa i
50 g crne čokolade za preliv,
50 g bele čokolade.



Umutiti žumanca sa šećerom, dodati vodu, ulje i sok limuna, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo, rendanu koru limuna i suvo grožđe (može i bez suvog grožđa). Zatim umutiti belance, dodati u prethodno pripremljenu masu i lagano varjačom sjediniti. Odvojiti 1/3 mase u drugu posudu i dodati kakao. Prethodno pripremiti modlu za kuglof - premazati ivice kalupa margarinom i posuti prezlom, svetlu i tamnu masu naizmenično sipati u kalup. 




Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 - 180 stepeni oko 40 - 50 minuta (u zavisnosti od jačine rerne prilagoditi temperaturu). Kuglof je pečen kada dobije lepu rumenu boju (proverite čačkalicom da li je kolač pečen). Kolač izručiti iz modle kada se malo ohladi. Po želji kuglof preliti topljenom čokoladom. Prijatno!

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!