петак, 03. октобар 2014.

Cepkani ljuti ajvar



Ovih dana gradom se širi miris pečenih paprika koje domaćice tradicionalno pripremaju po receptima naših baka i mama! Iako je vreme daleko odmaklo od onda kada su naše bake pripremale pune podrume zimnice, evo još uvek se uprkos modernom načinu života u mnogim domaćinstvima priprema zimnica....


Vatra pucketa, sa šporeta se širi miris pečenih paprika...


Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati i ostaviti preko noći da se ocede, najbolje u retki džak.



Potrebno je:
7 kg sveža paprika, od koje se dobije 5 kg oljuštena, oceđena i cepkana. 
10 - 15  ljutih paprika.

Dodati:
180 ml ulja,
1 supenu kašiku šećer,
2 supene kašike so (zavisi od ukusa, može i malo manje).
Ajvar pržiti 40 - 60 minuta od momanta kada cela masa počne da vri (uz stalno mešanje), pri kraju dodati 1 supenu kašiku esenciju i dobro promešati.


Ajvar naliti vruće i čiste zagrejane u rerni staklene teglice i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima. Teglice umotati u novinski papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan - dva teglice spremiti u ostavu. Prijatno!

                                      Uživajte u čarima domaće kuhinje