петак, 03. октобар 2014.

Cepkani ljuti ajvar

Ovih dana gradom se širi miris pečenih paprika koje domaćice tradicionalno pripremaju po receptima naših baka i mama! Iako je vreme daleko odmaklo od onda kada su naše bake pripremale pune podrume zimnice, evo još uvek se uprkos modernom načinu života u mnogim domaćinstvima priprema zimnica....


Vatra pucketa, sa šporeta se širi miris pečenih paprika...


Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati i ostaviti preko noći da se ocede, najbolje u retki džak.Potrebno je:
5 kg paprika (pečena, oljuštena, oceđena i cepkana).
10 ljutih paprika.

Dodati:
300 ml ulja,
2 supene kašike šećer,
2 supene kašike so (zavisi od ukusa, može i malo manje).
Ajvar pržiti 40 - 60 minuta od momanta kada cela masa počne da vri (uz stalno mešanje), pri kraju dodati 2 supene kašike esenciju, dobro promešati, (po želji na kraju se može dodati kafena kašičica salicil, za one koji nisu sigurni da im je ostava dovoljno hladna), kod nas se radi bez konzervansa i salicila.

Ajvar naliti vruć u čiste zagrejane u rerni staklene teglice i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima. Teglice umotati u novinski papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan - dva teglice spremiti u ostavu. Prijatno!

                                      Uživajte u čarima domaće kuhinje