уторак, 04. јул 2017.

Medeno srce sa belom čokoladom

Posni kolač koji se priprema jako brzo, a dobrog je ukusa. Desi se vrlo često da nam gosti dolaze iznenada, a vreme je posta, treba se tada prisetiti ukusnog kolača koji se uz to i jako brzo priprema. Ne retko se setim baš ovog starog jednostavnog recepta, a mnogima kao i nama je baš on posebno lep, prosto pleni svojim ukusom uz neodoljiv miris cimeta i čokolade...

Potrebno je:
Za merenje sastojaka upotrebljena čaša od 200 ml. 
2 čaše šećera, 
2 čaše voda, 
3 čaše brašna,
4 kašike džema,
1 kašičica sode bikarbone, 
1 prašak za pecivo,
1/2 kesice cimeta. 

Glazura:
100 g posne bele čokolade,
1 kašičica posnog margarina, 
ili 2 kašičice ulja. 
Priprema:
U posudi za mućenje pomešati šećer i vodu da se šećer otopi, dodati 1 kašiku domaćeg džema ili pekmeza od šljiva i promešati, u brašno dodati  prašak za pecivo kao i 1 kašičicu sode bikarbone i 1 kašičicu cimeta (oni koji vole jači ukus cimeta mogu se odlučiti da količinu cimeta povećaju na 1 kesicu) ja sam zadovoljna ukusom uz upotrebu pola kesice. Brašno dodati tečnom delu mase i sve sastojke sjediniti žicom (za ovu vrstu kolača nam mikser nije potreban), promešati i naliti u pripremljen pleh veličine 30 x 30 cm koji je obložen papirom za pečenje. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni oko 25 - 30 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Ivice kolača se odvoje od pleha kada je kolač ispečen, svakako se može izvršiti provera i čačkalicom da li je testo pečeno (u koliko ne ostaje trag testa na čačkalici kolač je gotov). Na još vruć kolač naneti 3 kašike džema ili pekmeza od šljiva i ostaviti da se kolač ohladi. 


Glazura:
Ohlađen kolač iseći na kocke ili štangle željene veličine. Čokoladu otopiti na pari sa malo posnog margarina ili ulja. Otopljenu čokoladu preliti preko isečenog kolača, ostaviti na hladno da se čokoladna glazura stegne i poslužiti. 

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!