среда, 24. јануар 2018.

Lenja pita sa višnjama


Potrebno je za fil:

800 g očišćenih višanja,
250 g šećera,
kašičica cimeta,
2 vanilin šećera,
1 puding sa ukusom pavlake ili vanile.
 prah šećer za posipanje.

Potrebno je za testo:

200 g maslaca,
250 g prah šećera,
1 dl kiselog mleka,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
500 g belog brašna,
rendana kora limuna,
2 jaja.

Priprema - fil: 
Očišćene višnje staviti u šerpu sa šećerom da se prokuvaju, dodati vanilin šećer i cimet. Ukuvanoj masi dodati 1 puding sa ukusom pavlake ili vanile, koji je pomešan sa malo soka od višanja (može se upotrebiti ostatak soka od očišćenih višanja). 

Testo:
Maslac iseći na sitnije komade i umutiti sa šećerom, dodati jaja. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom i dodati umućenoj masi kao i ostale sastojke. Umesiti mekše prhko testo, umotati ga providnom folijom i ostaviti u frižider oko 30 minuta. Ohlađeno testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo istanjiti na papir za pečenje i zajedno sa papirom prebaciti u kalup za pečenje, izbockati ga  viljuškom na više mesta. Staviti prvu koru u već zagrejanu rernu na 180 C i peći nekoliko minuta. Izvaditi pleh i staviti preko fil od višanja, a zatim i drugu koru testa, takođe je uz pomoć papira prebaciti preko fila. Pripremljenu pitu vratiti u rernu da se nastavi pečenje. Pečenu pitu ostaviti u pleh da se ohladi pre sečenja. Pitu posuti bogato prah šećerom i vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj. Miris sveže pečene pite sa aromom višnje je uvek dobar izbor uz popodnevno druženje sa prijateljima.