понедељак, 15. јануар 2018.

Snikers štangle

Hrskava i vrlo ukusna poslastica, koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje kikirikija koji svojim ukusom dominira u ovom slučaju, a zaista je nije teško pripremiti. 


 Potrebno je:

250 g maslaca,
300 g kristal šećera,
100 g bele čokolade,
400 g lomljenog keksa,
300 g pečenog seckanog kikirikija,
2,5 dl vode.

Glazura:
2 kašike meda,
200 g bele čokolade,
3  kašike ulja,
20 g maslaca,
50 g seckanog pečenog kikirikija.




















Priprema:
U odgovarajućoj posudi prokuvati  vodu sa kristal šećerom, da se kristali šećera otope i da tečnost provri. Posudu skloniti sa vruće ringle, dodati maslac i čokoladu, masu promešati da se svi sastojci sjedine. Vrućoj masi dodati  lomljeni keks i pečeni seckani kikiriki (neslan). Sve dobro promešati i masu prebaciti na tacni, te je oblikovati u pravougaonik veličine 25x20 cm debljine oko 2 cm. Masu ostaviti da se hladi. Ohlađenu masu premazati sa 2 kašike meda u tankom sloju, a zatim je iseći oštrim tankim nožem na štangle 5x2 cm. 
Za preliv pripremiti glazuru od bele čokolade, čokoladu istopiti  na pari sa malo ulja i maslaca. Svaku štanglu preliti čokoladom (ili jednostavno uroniti gornju stranu štangle u otopljenu čokoladu, tako preliv neće ,,pobeći,, preko cele štanglice)  i posuti je seckanim kikirikijem. Ostaviti na tacni da se glazura stegne i poslužiti. 


Za posnu varijantu snikers štanglica upotrebiti posni margarin, posni keks i posnu čokoladu... razlika u ukusu gotovo i da nije primetna, ukus je savršen i u jednoj i u drugoj varijanti. Ovako pripremljene štanglice su odličnog ukusa i pravi izbor za sve one koji rado uživaju u hrskavim poslasticama, gde kikiriki daje poseban i drugačiji ukus. 


U našem domu se često priprema, a ne retko je baš snikers štanglica na tacni u društvu ostalih poslastica i slavskih kolača.