четвртак, 03. мај 2018.

Torta sa tri vrste čokolade


Čokoladna poslastica koja će svakako naići na oduševljenje onih koji budu probali. Mnogi će poželeti još komadić više to je sigurno. Nije tajna da su čokoladne poslastice u našem domu često na trpezi. 


Vrlo rado delim svoje oduševljenje sa vama, sa željom da se zahvalim Jannette Razum na divnom receptu koji je mene oduševio. Naravno da sam u trenutku odlučila da ovu poslasticu uvrstim u jednu od onih koje ću rado pripremiti u svom domu. Mi smo uživali u svakom zalogaju. Ovako divna poslastica svakako zaslužuje svoje mesto među mojim omiljenim slatkišima, baš iz tog razloga želim da podelim recept sa vama i moje iskustvo u pripremi...

Za koru je potrebno:
6 jaja,
120 g kristal šećera,
150 g butera,
prstohvat soli,
300 g čokolade za kuvanje,
1 kašičica arome od vanile.

Krem sa crnom čokoladom:
200 g crne čokolade (u originalnom receptu ide 200 g mlečne čokolade),
500 ml slatke pavlake,
1/2 želatina u prahu.

Krem sa belom čokoladom:
200 g bele čokolade za kuvanje,
500 ml slatke pavlake,
1/2 želatina u prahu.



Kalup za pečenje prečnika 28 cm sa obručem.

Priprema:
Dno i ivice kalupa obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 160 stepeni.

Priprema kore:
Buter i čokoladu otopiti na pari, ostaviti da se malo ohladi pre dalje upotrebe. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Žumanca sa šećerom umutiti u penastu masu, dodati otopljenu čokoladu sa buterom i aromu vanile. Promešati lagano i dodati sneg od belanaca, blago promešati špatulom (bez upotrebe miksera u ovoj fazi), sve sjedini i naliti u kalup koji je već pripremljen za pečenje. Na dno rerne staviti posudu sa vodom,  kalup sa pripremljenom masom za biskvit na rešetku iznad, peći 35 - 40 minuta. Čačkalicom proveriti da li je kora pečena. Ostaviti da se kora ohladi i tek onda je prebaciti na tacnu za filovanje, (savet je da se vrati obruč obložen papirom za pečenje oko kore, na taj način lakše se nanose slojevi fila) ja sam fil nanosila bez obruča, želela sam dobiti malo drugačiji efekat.


Krem od crne čokolade:                       
Na sitnije komade izlomiti 200 g crne čokolade.
5 g želatina rastvoriti sa 2 supene kašike hladne vode, ostaviti par minuta da se kristali želatina rastvore. U dublju posudu naliti 500 ml slatke pavlake i zagrejati je do vrenja, dodati otopljen želatin i promešati. Vruću pavlaku preliti preko čokolade i mešati da se čokolada otopi. U početku mešavina slatke pavlake i čokolade neće izgledati primamljivo. Ne brinite. Nastavite da mešate masu, videćete vrlo brzo nastaće jako lepa i ukusna krema. Krem ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je još dodatno ohladiti u frižider. Dobro ohlađen krem umutiti mikserom da se dobije lepa kremasta masa za filovanje. Krem naneti na koru sa obručem i ostaviti u frižider da se krem stegne. U međuvremenu pripremiti i drugi krem.


Krem od bele čokolade:
Priprema se na isti način kao i krem od crne čokolade, potrebno je samo ponoviti ceo postupak kao što je već navedeno za crni krem, sada se koristi 200 g bele čokolade... Krem takođe dobro ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižider, umutiti mikserom da se dobije lep krem kao u prvom slučaju. Ako je crni krem dovoljno čvrst, naliti preko krem sa belom čokoladom (po želji beli krem možete ravnomerno namazati, ja to nisam želela. Ostavila sam beli krem u ,,talasima,, Ostaviti celu tortu da se dobro ohladi i stegne. Mi nismo dovoljno sačekali i samim tim presek nije tako savršen, ali zato ukus zaista jeste...


Dekoracija:
Sveže ili smrznuto bobičasto voće,
čokoladne kuglice,
100 g otopljene bele čokolade.


Znam mnogi će reći da je potrebno dosta vremena za pripremu. Nisam baš pratila satnicu između pripreme i hlađenje filova (nažalost), verujem da ću idući put obratiti pažnju na te detalje.  Za ovako divnu i kremastu poslasticu vredi odvojiti malo vremena, a zatim i u\ivati u ovoj čokoladnoj trilogiji...