Rolat pita sa sirom
Potrebno je:
1/2 kg tankih kora za pitu,
1/2 kg sitnog sira,
2 jogurta,
4 jaja,
1 dl ulja,
50 g griza,
1 prašak za pecivo.
Priprema:
Umutiti jaja sa jogurtom, uljem i praškom za pecivo, dodati griz. Od 1/2 kg kora trebalo bi umotati tri rolata. Kore razdvojiti i podeliti u tri jednaka dela.
Sa pripremljenim filom četkicom mazati kore i ređati ih jednu preko druge, na zadnjoj 5 ili 6 kori (u zavisnosti od debljine samih kora) preko fila dodati sitan sir. Sve kore lepo umotati u rolat, iseći i poređati u pripremljen pleh, preliti ih lagano po sredini ostatkom fila, po želji dodati susam... Pitu peći na 180 stepeni oko 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne...
Poslužiti vruće uz jogurt ili pavlaku...
Uživajte u svakom slatkom zalogaju!
Kuvajmo srcem!
Pita sa sirom od heljdinih kora
Potrebno je:
1/2 kg heljdinih kora za pitu,
1/2 kg sitnog sira,
2 jogurta,
4 jaja,
1 dl ulja,
50 g griza,
1 prašak za pecivo.
Priprema:
Umutiti jaja sa jogurtom, uljem i praškom za pecivo, dodati griz. Od 1/2 kg kora trebalo bi umotati tri rolata. Kore razdvojiti i podeliti u tri jednaka dela. Pripremljenim filom četkicom mazati kore i ređati ih jednu preko druge, na zadnjoj 5 ili 6 kori (u zavisnosti od debljine samih kora) preko fila dodati sitan sir. Sve kore lepo umotati u rolat, iseći i poređati u pripremljen pleh, preliti svako parče po sredini ostatkom fila po želji dodati laneno seme, susam... Pitu peći na 180 stepeni oko 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne...
Poslužiti vruće uz jogurt ili pavlaku...
Uživajte u svakom slatkom zalogaju!
Kuvajmo srcem!
Razvučena pita - banica po receptu naših baka
1 kg brašna,
1 kafena kašičica soli,
1/2 l mlake vode.
Fil:
400 g sira,
3 jaja (dodati po želji, nije obavezno)
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, kašičice soli i vode. Testo ostaviti da stoji 10 - 15 minuta. Testo podeliti na 4 dela (pogačica) premazati ih uljem i ostaviti da odstoje 20 - 25 minuta. Na pamučnom stoljnjaku (koji služi samo u te svrhe... znaju ostati fleke od ulja) kojim je prekriven sto, razvučemo koru lagano prstima u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola (dobro bi bilo da je oko stola slobodan prostor i da se može ići oko njega) i ne dobije tanka kora, deblje krajeve iseći nožem tako da Vam ostane samo tanki deo kore. Na koru posuti masu od isitnjenog sira i poprskati uljem, uz pomoć stoljnaka saviti prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stoljnjaka urolati koru. Koru lagano preneti u pouljen pleh ili tepsiju i po želji ih slažiti motajući ih u krug ili ređajući pravo jednu do druge. Postupak ponoviti i sa ostalim korama. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok pita ne dobije lepu boju. Pitu poslužiti vruću uz jogurt ili kiselo mleko....
Moja sada velika ćerka je ovako pripremljenu pitu kada je bila mala nazvala ,,pita oko stola,, dok je gledala staru baku (moju nanu) kako je priprema, koja bi znam bila ponosna na svoju praunuku koja lagano ulazi u sve tajne kuhinje, pomažući oko pripreme nekada i sada...
Коментари
Постави коментар