Deserti(sitni kolači)

     

Crno - bele kuglice sa plazmom

           
                                   

Malo keksa, putera, čokolade...   kombinacija u kojoj se zaista uživa, ali onako istinski bez griže savesti i dileme oko količine kalorija. Kada iznenada dobijemo želju da pripremimo poslasticu, kuglice prelivene čokoladom su uvek pravi izbor. Moram vam odati jednu tajnu, kod nas gotovo pola mase nestane a da ne dočeka trenutak kada će obući svoj čokoladni plašt...  
Kako im zabraniti da priđu kuhinji, suprug je uvek prvi u redu za probu, naravno on samo želi da se uveri da li je masa ok... 


Potrebno je:
250 g mlevene plazme, 
125 g putera,
125 g prah šećera,
125 g mlevenih pečenih lešnika,
1 vanilin šećer,
150 g rendane čokolade,
100 ml soka od pomorandže.

Glazura:
150 g bele čokolade,
150 g crne čokolade,
3 – 4 kašike ulja,
30 papirnih korpica.

Priprema:
Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati plazmu, mlevene lešnike, vanilin šećer, rendanu čokoladu i sok od pomorandže. Masu dobro sjediniti i praviti kuglice – bombice. Kuglice dobro ohladiti, za to vreme pripremiti čokoladu. Čokoladnu glazuru pripremiti na pari, vodeći računa da posuda sa čokoladom ne dodiruje vodu, čokoladu uz dodatak malo ulja mešati dok se ne dobije ujednačena glatka masa. Čokoladom glazurom preliti kuglice. Ostaviti na tacni da se čokolada dobro stegne, zatim kuglice prebaciti u papirne korpice i poslužiti... 


Kuglice od čokolade i lešnika


Potrebno je:
320 g lešnika,
120 g maslaca,
120 g strugane čokolade,
200 g šećera u prahu.

Preliv:
200 g crne čokolade,
100 g eurokrem blok čokolade. 
6 kašika ulja.

Priprema:
Lešnike blago ispeći u rerni na umerenoj vatri od 100 - 120 stepeni, toliko da se skine ljuska. Ohlađene lešnike samleti na vodenicu za orahe. U posudu za mućenje staviti maslac i šećer u prahu, penasto umutiti. Umućenoj masi dodati sitnije rendanu čokoladu i samlevene lešnike. Masu dobro sjediniti i od nje praviti kuglice veličine oraha, poređati ih na papir za pečenje da se malo stegnu. Po potrebi kuglice mogu da se ostave u frižider da se ohlade i još malo stegnu, potom ih oblikovati još jednom između dlanova da kuglice dobiju pravilniji oblik u koliko je potrebno. 

Glazura:
Istopiti  na pari 200 g čokolade sa 5 kašika ulja. 
Za dekoraciju istopiti na pari 100 g eurokrem blok čokoladu sa 1  kašikom ulja.
Glazuru od crne čokolade preliti preko kuglica i ostaviti desetak minuta da se čokolada stegne. Mlečnu čokoladu takođe istopiti na pari sa malo ulja i uz pomoć kese dekorisati kuglice po želji (čokoladu naliti u kesicu za dekoraciju, iseći vrh kese i išarati kuglice). Gotove kuglice složiti u korpice od papira i poslužiti... 






Potrebno je:

250 g margarina,
250 g šećera u prahu,
250 g mlevene plazme,
250 g neslanog pečenog kikirikija,
sok od narandže.

Za preliv:
150 g  crna čokolada,
150 g bela čokolada.
4  - 5 kašika ulje.

Priprema:
Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu, dodati mleveni keks i mleveni kikiriki, sve sjediniti i dodati malo soka od narandže da se dobije lepa homogena masa. Masu dobro sjediniti i istanjiti na debljini od 2 cm na dasci koju je potrebno obložiti folijom ili papirom za pečenje, uz pomoć papira praline se lakše odvajaju od podloge. Željenim modlama iseći masu i ostaviti na papir za pečenje da se masa malo osuši, od ostatka mase napraviti kuglice. Otopiti čokoladu sa malo ulja na pari, kolačiće utapati u čokoladu i dekorisati po želji. 







Potrebno je:
200 g crne čokolade, 
3 kašičice ulje,
10 badema,
10 lešnika,
10 oraha 
i još malo kandiranog voća
25 g papaja,
25 g ananas,
25 g pomelo,
25 g kora pomorandže,
25 g mango,
25 g suvo grožđe.
Dovoljna količina za oko 40 medaljona. 

                                                  
Priprema:
Pripremiti veću tacnu sa papirom za pečenje na kome se mogu obeležiti krugovi prečnika 4 cm, to bi trebala biti smernica prilikom nanošenje čokolade, na taj način možemo dobiti pločice identične veličine.
Najbitnije je pravilno pripremiti čokoladu, čokolada se zagreva iznad vodene pare, stavlja se 2/3 čokolada i ulje, čokolada se meša dok se istopi, skloni se sa ringle i dodaje ostatak čokolade, na taj način će se temperatura čokolade spustiti. Tako pripremljena čokolada će biti dobra za rad. 
Čokoladu naliti  u kesu za dekoraciju, iseći vrh kese da se dobije željeni otvor, pomoću kese prateći liniju obeleženog kruga na papiru napraviti čokoladne medaljone, ili čokoladu kašičicom naneti na papir i lagano pritisnuti da se dobije pločica. Na još mekanoj čokoladi dodati orašaste plodove i kandirano voće. Čokoladne medaljone ostaviti na hladno mesto da se čokolada dobro stegne. Deca će sigurno biti srećna da pomognu i izradi ove male čokoladne poslastice. 

                                    


Ako želimo čokoladni desert po svom ukusu, čokoladni medaljoni su pravi izbor, možemo napraviti desert i upotrebiti dostupne namirnice. Svakako deca će biti oduševljena da svako napravi čokoladni desert po svojoj želji. Sigurno će biti ponosni da kreiraju poslasticu po svom izboru, bez strepnje da može doći do greške u odabiru namirnica. U mojoj kombinaciji je to ovako:

                                     

Potrebno je:
200 g bele čokolade,
2 kašičice ulje,
20 lešnika,
10 oraha,
Kandirano voće:
30 g  papaja,
30 g ananas,
30 g kora limete,
30 g brusnice,
30 g suvog grožđa.

                                    

Priprema:
Pripremiti papir za pečenje na većoj tacni, na papiru obeležiti krugove prečnika 4 cm i papir okrenuti kontra, da čokolada ne bi došla u dodir sa olovkom kojom su iscrtani krugovi. 
Najbitnije je pravilno pripremiti čokoladu, da bi čokolada ostala sjajna, čokoladu treba temperirati, najbolje je to uraditi pomoću kuhinjskog termometra u koliko ga ima, mada čokolada može priprema i bez tih kuhinjskih pomagala. Najčešće se čokolada zagreva iznad vodene pare uz postepeno dodavanje čokolade. Stavlja se 2/3 člokolada i ulje, čokolada se meša dok se istopi, skloni se sa ringle i dodaje ostatak čokolade, na taj način će se temperatura čokolade spustiti. Tako pripremljena čokolada će biti odlična za rad. 
                               
                                     

Čokoladu naliti  u kesu za dekoraciju, iseći vrh kese da se dobije željeni otvor, pomoću kese prateći liniju obeleženog kruga na papiru napraviti čokoladne medaljone, na još mekanoj čokoladi staviti u sredini lešnik ili jezgro oraha i dodati seckano kandirano voće. Tako pripremljene medaljone ostaviti na hladno mesto da se čokolada dobro stegne. Medaljone složiti na tacni i poslužiti, verujem da će ukućani biti vrlo zadovoljni, deca srećna a gosti iznenađeni ovom ukusnom poslasticom. Od ove mase mogu se dobiti oko 40 čokoladnih medaljona.




                                        

Malo slatko iznenađenje, cake pops, poslastica koja uvek naiđe na oduševljenje mališana. Sjajni su za dečije rođendane, razne proslave i žurke naših mališana. Osmeh i sreća na licu mališana je uvek pravi dokaz da je cake pops pravi izbor, kao i mala umrljana lica i medene rukice dok pokušavaju da probaju poslasticu u obliku lilihipa. 
                                      

Potrebno je:

300 g mlevenog plazma keksa,
2 kašike džema od kajsije,
50 g žele bombona,
140 g putera,

Za dekoraciju:
50 g čokolade za utapanje štapića,
200 g čokolade za preliv,
3 - 4 kašičice ulje,
malo šećernih mrvica,
30 štapića.

Od ove mase mogu se dobiti oko 3o-tak kuglica.

                                       
Priprema:
Pomešati plazmu sa omekšanim i umućenim puterom, dodati džem i sitno iseckane žele bombone,  sve dobro sjediniti da se dobije glatka masa. Od mase oblikovati jednake kuglice, kuglice složiti na tacni i ostaviti na hladno da se dobro stegnu (može na kratko u zamrzivač 10 - 15 minuta).
Za to vreme pripremiti glazuru od čokolade, čokoladu istopiti  na pari sa malo ulja. Vrh svakog štapića uroniti u čokoladu i ubosti u kuglicu, kuglice ređati na tacni sa štapićima okrenutim naviše, da se čokolada sa štapića stegne. Po potrebi kuglice ostaviti još par minuta u zamrzivač. 
Pripremiti deblji stiropor za ređanje cake popsa.

Kada se kuglice dobro ohlade i stegnu, svaku kuglicu uroniti u istopljenu čokoladu, sačekati malo da se višak čokolada ocedi, okrenuti kuglice naviše, posuti po sredini šećernim mrvicama i  naređati ih da se čokolada  stegne, najbolje je za držač upotrebiti deblji stiropor, veću jabuku... 





Kada se iznenada stvori situacija da se napravi posni kolač...
Listajući stari rokovnik i neke davno zapisane recepte, tražeći poslasticu koja skoro nije pripremljena u našoj kući, pronađem kuglice od jabuka. Baš onako kako je baka pripremala tu divnu poslasticu za sve nas u vreme posnih slava, poslasticu koju godinama nisam probala.  Nešto gde neće biti čokolade, marcipana, veštačkih boja i aroma, butera ni slatke pavlake… 


Sasvim jednostavan, a savršeno ukusan kolač, onako pravi domaći, od  namirnica koje uvek imamo u svom domu…

Ako želite brzo pripremljen kolač za sutra, kuglice od jabukama su odlično rešenje, mekane, sveže sa posebnim ukusom voća i orašastih plodova. 

                                         

Potrebno je:

1 kg kiselih jabuka (oko 800 g očišćenih)
500 g šećera, (po želji smanjiti na 400 g)
250 g  mlevenih oraha,
Sok i kora od 1 pomorandže,
100 g seckanih oraha za valjanje. 
Priprema:
Jabuke dobro oprati, očistiti i narendati. U posudu dodati jabuke i sa šećerom kuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje oko 30 minuta. Dodati sok jedne pomorandže i nastaviti kuvanje oko 15 minuta da se dobije lepo ukuvana masa, bez viška tečnosti u sebi, sve dok masa ne dobije prozirno staklastu boju, na kraju umešati i narendanu koru pomorandže. Posudu skloniti sa vatre i ostaviti da se ,,pire,, od jabuka ohladi. Ohlađenoj masi dodati mlevene orahe. Praviti  male kuglice i uvaljati ih u sitnije seckane orahe. Poželjno je kuglice napraviti dan ranije, na taj način će imati dovoljno vremena da se malo osuše na sobnoj temperaturi. Gotove kuglice ređati u papirne korpice i poslužiti. Prava čarolija za sve ljubitelje slatko - voćnih poslastica, nešto sasvim jednostavno, a izuzetnog ukusa što vredi sačuvati  od zaborava...


Bajadera


                                      

Jedan od omiljenih kolača kod nas u kući je svakako i izuzetno ukusna domaća bajadera, koja se priprema neizostavno u vreme slava, praznika, naravno i sasvim običnih dana. Brza i jednostavna poslastica za pripremu, bez pečenja i puno utrošenog vremena, a dopadljiva skoro svima, nama svakako jeste, još jedan od omiljenih kolača u našem domu slobodno se može i tako reći... Kad nama ponestane vremena i snage za pripremu bajadere uskoči u pomoć  i naša kuma Liki...
Još jedan recept iz starog notesa...


Potrebno je:
500 g kristal šećera,
2 dl vode,
250 g margarina,
250 g mlevenih oraha,
250 g mlevenog plazma keksa,
1 vanilin šećer,
200 g čokolada, 
3  kašičice ulja.

Priprema:

U posudu za kuvanje staviti šećer, vanilin šećer i vodu, na laganoj vatri kuvati da se šećer otopi i ukuva, dok ne postane kao sirup, skloniti posudu sa šporeta (ne sme predugo ostati na ringli da šećer ne počne da se kristalizuje), dodati  250 g margarina promešati da se i margarin otopi. Masi dodati ostale sastojke mleveni keks i mlevene orahe, sve dobro promešati i podeliti masu u dve činije na jednake delove. U jednoj činiji dodati 100 grama otopljene čokolade na pari i dobro promešati da cela masa dobije tamniju boju od čokolade. Ostaviti da se sasvim malo ohladi i zatim na ravnoj podlozi ili plehu veličine 20 x 28 cm, staviti prvo tamniji deo mase,  poravnati rukom ili uz pomoć kese ili pek papira da masa bude jednake debljine, zatim preko dodati tamniji deo mase i takođe lepo poravnati da masa bude svuda jednako raspoređena.  Za glazuru upotrebiti 100 g crne čokolade i 3 kašičice ulja, otopiti čokoladu na pari i preliti ravnomerno kolač da čitava površina bude ravnomerno pokrivena čokoladnom glazurom.

       
Kolač ohladiti i iseći na štanglice 5 x 1,5 cm . Da bi sečenje bilo uspešno i da čokolada ne bi pucala, najbolje je upotrebiti tanak nož koji je zagrejan, može biti zagrejan u vreloj vodi koja ključa ili na vrućoj ringli, važno je da posle svakog reza nož treba obrisati i opet zagrejati. Proces sečenja zna biti prilično dug, mada korišćenjem dva i više noževa proces sečenja se ubrzava. Dok jednim nožem sečete kolač, druga oštrica noža se greje i tako sve u krug do zadnje isečene štanglice. 

Može izgledati nekada komplikovano, ali verujte mi da nije tako strašno. Obično je uvek sečenje kolača mali problem, kako odrediti veličinu štanglica, kako uspeti da budu jednake veličine i ravno isečene. Za sve je potrebno samo malo strpljenja i vremena, na kraju zadovoljstvo neće izostati. 




Bele praline sa višnjom


                                        

Malo čokoladno zadovoljstvo 


Potrebno je:
300 g bele čokolade,
80 g suve višnje,
2 - 3 kašičice liker od višanja,
20 g kokosovo ulje.


Priprema:
Suve  višnje iseckati na sitnije komade, staviti u liker od višanja i ostaviti 25  - 30 minuta, višnje će upiti malo alkohola i uticati na aromu samih pralina. Belu čokoladu izlomiti na sitnije komade, dodati kokosovo ulje i otopiti u topilici za čokoladu ili na pari uz stalno mešanje na laganoj vatri. Za savršen oblik praline koristiti silikonski kalup željenog oblika.

U pripremljen silikonski kalup naliti 1/2 kašičice otopljene čokolade, okrenuti malo silikon da se čokolada razlije po zidu kalupa, dodati već pripremljene višnje iz likera, ponoviti postupak sa dolivanjem otopljene čokolade, postupak ponavljati dok kalup ne bude pun, završni sloj napraviti otopljenom čokoladom (zatvoriti pralinu). Ostaviti 10 - 15 minuta na hladnom mestu ( frižider ili zamrzivač). Na hladnom mestu čokolada se jako brzo steže, laganim povlačenjem - širenjem i pritiskom na sredinu kalupa dobićete izuzetno lepe praline, savršenog oblika i ukusa. Praline ostaviti na hladnom mestu do služenja i naravno uživati u fantastičnom ukusu. Odličnog ukusa i vrlo dekorativne praline u kombinaciji sa drugim pralinama ili kolačićima svakako će biti savršen desert...



Corn flakes




                                            

Potrebno je: 
250 g pahuljica Corn fleksa,  
200 g kristal šećera,  
150 g čokolade, 
250 g margarina, 
100 g seckanih oraha, 
100 g suvog grožđa, 
8 supenih kašika meda, 
oko 40 papirnih korpica.


Priprema:
Na tihoj vatri otopiti 8 supenih kašika meda, 200 gr šećera, 150 g čokolade, 1 margarin (250 g). Voditi računa da masa ne provri. Kada se sastojci otope i sjedine, dodati 100 gr seckanih oraha, 100 g suvog grožđa, 250 g pahuljica Corn flakesa. Na tacni poređati papirne korpice i kašičicom ih puniti vrućom masom, ostaviti da se kolačići ohlade i stegnu pre služenja. Iznenadite svoje ukućane jednom lepom, ukusnom i brzom poslasticom….





Praline sa narandžom



Brza priprema, a ukus odličan, deca ih posebno vole da li zbog ,,Plazme,, ili divnog ukusa koji daje sok od sveže ceđenog soka narandže, prosudite sami ....

                                 

Potrebno je:

250 g margarina,
200 g šećera u prahu,
100 g čokolade za kuvanje,
200 g mlevenih oraha,
200 g mlevenog keksa (Plazma)
1 narandža. 

Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje,
1 kašičica ulje.



Priprema:
Umutiti 250 g margarina sa 200 g šećera u prahu, dodati 100 g rendane čokolade, 200 g mlevenih oraha, 200 g mlevene plazme. Sve to sjediniti, dodati sok 1/2 narandže i rendanu koru (upotrebiti zamrznutu narandžu, tako je kora narandže lakša za rendanje). Celu masu lepo ujediniti i praviti oblike po želji, mogu biti bombice ili kolačići iz kalupa. Gotove kolačiće preliti glazurom od čokolade za kuvanje u kojoj se dodaje malo ulja, da bi glazura imala lepši sjaj, 
dekorisati po želji... 

Čokoladne kuglice




Potrebno je:
250 g margarina,
200 g šećera u prahu,
300 g čokolade,
300 g mlevene plazme,
100 g pečenog lešnika,
isceđen sok od 2 narandže,
3 kašičice ulja.

                                       
                                    
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mleveni keks, pečene i seckane lešnike, sok od narandže i 100 g rendane čokolade. Masu dobro sjediniti i praviti kuglice. Posebno otopiti 200 g čokolade sa 3 kašičice ulja, kuglice utapati u dobijenu glazuru i ostaviti da se čokolada stegne. Kuglice se uvek mogu dekorisati na više načina... Dobro ohladiti i poslužiti, sigurno će nestati za tren :) 

Kuglice sa kesten pireom



Ako ste ljubitelj kestena, ovakva poslastica će sigurno zadovoljiti sva Vaša očekivanja,  nešto malo drugačije, slatko i fino...


Potrebno je:

500 g kesten pirea,
250 g margarina,
200 g šećera u prahu,
korpice od papira.

za glazuru:
300 g čokolade za kuvanje,
3 kašičice ulja.


Priprema:

Kesten pire pomešati sa margarinom i šećerom u prahu. Malom kašičicom uzimati smesu i oblikovati kuglice. Dobije se oko 60 kuglica od ove količine sastojaka. Kuglice pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se rashlade u zamrzivaču, pošto je masa prilično mekana i penasta.  Otaviti kuglice da se dobro ohlade, kasnije  ako je potrebno doraditi kuglice još jednom do dva puta valjanjem između dlanova da se dobiju kuglice jednake veličine i glatke po površini, postupak hlađenja ponoviti svaki put, dovoljno je da odmore u hladnjak opet oko 30 minuta. Tako zaleđene je lakše "obući ih u čokoladni preliv".

Glazura:

Otopiti čokoladu na pari ili na jednostavan način u posudi  na laganoj vatri ako se čokoladi doda ulje. Uzimati jednu po jednu kuglicu i stavljati na vrh viljuške, ( mogu tu pomoći razni štapići tipa ,,štapić za ražnjiće, čačkalice,, npr) koju treba držati iznad posude, uz pomoć kašike toplom čokoladom prelivati kuglicu (ili pak kuglice dobro zaledjene umakati pomoću štapića direktno u čokoladu i na rešetkici ređati bombice dok se čokolada ne stegne). Kuglice se mogu  ređati i na tacni koja je  obložena celofanom,  pek papirom ili folijom, ostaviti ih na sobnoj temperaturi neko vreme, dok se čokolada dobro ne stegne, a potom kuglice nežnim dodirom poređati u dekorativne korpice i naravno poslužiti. Biće to pravo iznenađenje za sve ljubitelje kestena i čokolade.




Šarene praline sa čokoladom






Potrebno je:
300 g bele čokolade,
3 kašičice ulja,
crvena boja za kolače,
silikonski kalup.
Potrebno za krem punjenje:
175 g šećera,
65 g margarina,
5 supenih kašika brašna,
50 ml voda.
ekstrakt po želji.


Priprema:
Otopiti na pari (ili u topilici u koliko je imate) čokoladu sa uljem, jedan deo odvojiti i dadati željenu količinu boje. Otopljenu čokoladu uliti u dresing džak ili špric, pripremiti obadve mase i nanositi naizmenično belu i obojenu čokoladu u kalup. Ostaviti da se prvi sloj malo stegne, ponoviti dodavanje  bele čokolade i po želji dodati punjenje...
Ušpinovati šećer 175 g sa 50 ml vode, kad masa počne da vri špinovati još 5 minuta, masu skloniti sa vatre iseckati 65 g margarina i lagano dodavati u vruću masu. Masu mutiti mikserom i dodati 5 supenih kašika brašna, zatim dodati željeni ekstrakt (jagoda, malina, limun, vanila...) ali je najbolje ubaciti neki kuvani sirup od voća (to je stvar ukusa). Ostaviti pri vrhu kalupa dovoljno slobodnog prostora koji se zaliva čokoladom i ,,zatvara,,  pralina, ostaviti da se čokolada dobro stegne i tek onda praline vaditi iz kalupa. Za ovo malo slatko zadovoljstvo potrebno je malo vremena i dosta mašte... Praline poslužite svojim prijateljima ili lepo upakujte i poklonite, primalac će svakako biti oduševljen! 



Posna piramida sa susamom i ratlukom


Jednostavna a vrlo ukusna poslastica, za sve ljubitelje susama.




Potrebno je:
300 g ratluka,
300 g susama,
150 g žele bombona.

Priprema:
Pripremiti trouglasti kalup, obložiti ga samolepljivom folijom i premazati je sa nekoliko kapi ulja.
Na suvom tiganju i tihoj vatri propržiti susam, proprženom susamu dodati na sitnije komade iseckan ratluk, lagano mešajući masu sjediniti sve sastojke... U prethodno pripremljen  kalup izručiti 1/2 mase i lepo poravnati kašikom (budite oprezni masa je jako vruća, ali sa njom je moguće raditi samo dok je u tom stanju) po srediti poređati žele bombone u raznim bojama zatim dodati ostatak mase. Kalup popuniti do vrha, dobro pritisnuti sa svih strana da bi masa ravnomerno pokrila sav žele i bila jednako raspoređena u svim delovima kalupa. Ostaviti kalup da se masa potpuno ohladi i dobro stegne, tek onda izručiti piramidu iz kalupa... Svi  koji vole susam u ovako slatkoj  kombinaciji verujem da će uživati u ovoj poslastici.





 Savršen ukus čokolade i likera uz dodatak lešnika može biti dobitna kombinacija za savršenu poslasticu... 


Potrebno je:
Prvenstveno dosta vremena...
40 - 50  papirnih korpica,
40 - 50 lešnika (mogu biti pečeni, ali ne mora),
300 g čokolada za kuvanje (po želji možete koristiti belu ili crnu čokoladu),
125 g margarina,
100 g šećer u prahu,
200g mlevena plazma,
liker po želji. 


Kod ovih pralina je dobro što svaka domaćica može izabrati svoj ukus po želji, mi smo svoju kombinaciju izabrali...

3 - 4 kafene kašičice liker Baileys, naravno može rum ili bilo koji drugi liker po želji domaćice, šta god Vam je pri ruci, to prepuštam Vama da napravite svoju kombinaciju koju bi Vaši ukućani voleli.

    Priprema:
    Na tacni pripremiti oko 40 - 50  papirnih korpica...
    Otopiti 300 g čokolade (moj savet je čokoladu pripremati u manjim količinama) na pari i sipati kašičicom u svaku korpicu, čokoladu lepo razliti okretanjem korpice ili četkicom premazati pažljivo dno i ivice svake korpice, ostaviti da se čokolada lepo stegne, postupak ponoviti tri puta.
    U međuvremenu pripremiti fil za punjenje koji može biti po želji svake domaćice...



    Kombinacija koju ja najčešće koristim je sledeća:
    Umutiti penasto 125 g margarina sa 100 g šećera u prahu, dodati 200 g mlevene plazme,  3 - 4 kafene kašičice liker Baileys, masu dobro sjediniti. Od mase praviti lepe kuglice i puniti prethodno obložene korpice čokoladom, voditi računa da pri vrhu korpice ostane dovoljno mesta za prelivanje (zatvaranje) čokoladom. Posle punjenja korpice preliti čokoladom a na sredinu dodati lešnik. Ostaviti korpice da se dobro ohlade i čokolada sasvim stegne, tek onda otvoriti korpice i složiti na tacnu  za posluženje (po želji gotove praline možete prebaciti u nove papirne korpice). 




















































    Коментари